Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Workation, noul stil de viaţă pentru cei care lucrează şi călătoresc în acelaşi timp

Workation, noul stil de viaţă pentru cei care lucrează şi călătoresc în acelaşi timp

Mulți dintre români încă lucrează de acasă și spun că pentru ei călătoriile sunt mai mult o amintire decât o realitate. Închiși între patru pereți, aceștia caută soluții. Iar pentru cei care nu le-au găsit încă, avem noi una - workation.

Workation, noul stil de viaţă pentru cei care lucrează şi călătoresc în acelaşi timp
Sursa foto: Pixabay
de Ela Crăciun    |    28 Mar 2021   •   15:15

Pe scurt, noul concept presupune lucru la distanță, dar nu de acasă, ci dintr-o destinație de vacanță: fie de pe o plajă, fie de la munte sau de oriunde vrei tu. Cât despre bani, sunt mai multe variante - pe cheltuiala angajatorului, din banii de salariu, sunt soluţii economice, dar şi unele costisitoare.

Exerciţiu de imaginaţie. Stai pe un șezlong, la mare, cu un cocktail în mână, sau la munte, cu o ceașcă fierbinte de ceai, îți scoți laptopul și lucrezi liniștit.

Practic, e o vacanță de lucru, firma plătește ca tu să te bucuri de un loc nou și să lucrezi câteva ore pe zi. Pare imposibil, nu-i așa?

Ei bine, țări, precum Japonia și India, au implementat deja acest concept. De exemplu, un asistent manager japonez, a profitat deja de acest stil de lucru, practicând astfel de călătorii încă de dinainte de pandemie.

"Când călătoresc, îmi place să stau o săptămână întreagă, dar este dificil să-mi iau atât de mult timp liber din cauza muncii, așa că folosesc zilele de workation pentru a putea sta mai mult", a declarat acesta, potrivit scmp.com.

El lucrează între două și patru ore în fiecare zi, iar restul zilei își ia liber pentru a cunoaște noi culturi și oameni interesanți. 

"Chiar dacă în România nu multă lume știe ce este un workation și la ce ajută el, cred că tot mai mulți angajați se vor uita la opțiunea asta, pentru că îți oferă foarte multă libertate, poți să călătorești în jurul lumii și să lucrezi de la distanță în ritmul tău. Practic ai nevoie doar de conexiune de internet", a explicat Anca Șerban, blogger de călătorii.

Ea este Anca Șerban, o angajată la noi în ţară. Nu a beneficiat de o vacanță plătită de angajator, însă, a primit din partea lui permisiunea de a fi permanent plecată. Astfel, de mai bine de opt luni lucrează de unde vrea ea. 

"Am plecat în workation singură, călătoresc singură pe mai multe continente, nu este prima dată când fac asta, dar este prima dată când călătoresc și lucrez în același timp. Ce îmi place cel mai mult este libertatea de a călători, pot să merg cam oriunde îmi doresc în lumea asta și mi se pare extraordinar. Am văzut locuri pe care probabil le-aș fi văzut în câțiva ani dacă era să îmi iau concediu pentru câteva săptămâni", povesteşte Anca.

Paradoxal, pandemia care a închis granițele, i-a adus Ancăi libertatea de a explora lumea pe termen lung. E un mod de a trăi și a călători care presupune și riscuri și care îți cere multă flexibilitate și unele renunțări, spune ea. 

"Sunt foarte multe restricții de călătorie în perioada asta, trebuie să te documentezi foarte mult, sunt foarte multe teste covid pe care trebuie să le faci. În cazul meu, cam cel puțin o dată pe lună. Foarte multe formulare de completat, este foarte multă birocrație. Dar dacă tragi linie la final, eu zic că merită", spune Anca Şerban.

E adevărat, workation nu este un concept pentru toată lumea. 

"Recomandarea mea este să o ia treptat, să înceapă cu două - trei săptămâni, poate undeva în țară, într-o zonă frumoasă, să lucreze de acolo și să vadă cum e. Apoi, poate să plece mai departe într-o altă țară, unde se simte bine. Nici eu nu am plecat direct în America Latină", mai spune ea.

Dacă te gândești la bani, află că Anca se descurcă doar cu salariul pe care îl primește lunar. Însă, nu stă cazată în cele mai de lux hoteluri, nu zboară cu cele mai scumpe companii și nici nu cheltuie atunci când nu este nevoie. Însă, de curând, au apărut oferte și pentru persoanele care au un buget mai mare. 

"Sunt programe destul de scumpe, pentru care trebuie să ai un venit anual destul de mare. Avantajul este că obții o rezidență pentru o perioadă mai lungă de timp și poți să deschizi un cont la bancă, să îți dai copiii la școală, să mergi la medic", a precizat Anca Şerban.

Un hotel din Bangkok a lansat o ofertă pentru un an de zile. O familie formată din doi adulți și doi copii ar trebui să plătească aproximativ 33 de mii de dolari pentru 365 de nopți consecutive. Din această sumă, aproape 7.000 de dolari pot fi folosiți pentru mâncare și băuturi.

În Miami, prețutrile sunt și mai mari, pentru 30 de zile de cazare, tarifele încep de la 26.000 de dolari. Pachetul include spațiu special pentru muncă și învățare, livrare de produse alimentare, călătorii cu avioane private și yachturi cu reducere substanțială, dar şi plimbări zilnice ale animalelor de companie.

×
Subiecte în articol: Numai de bine workation
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close