Antena 3 CNN Opinii Dan Voiculescu: Măsuri urgente pentru a evita un colaps

Dan Voiculescu: Măsuri urgente pentru a evita un colaps

Profesorul Dan Voiculescu trage un semnal de alarmă asupra unei perioade critice care urmează pentru economie. Este momentul pentru decizii drastice după transformările dramatice care au afectat în ultimele două luni atât România cât şi principalii noştri parteneri internaţionali.

Dan Voiculescu: Măsuri urgente pentru a evita un colaps
Sursa foto: Antena 3
de Dan Voiculescu    |    03 Mai 2020   •   13:30

Potrivit estimărilor făcute de profesorul Dan Voiculescu, vom vedea o creştere continuă a şomajului şi a inflaţiei până la toamnă, iar atunci, pe fondul deprecierii constante a leului in raport cu dolarul si euro, se vor scumpi produsele importate, in special cele alimentare si de larg consum. 

Băncile, vor reacţiona la rândul lor şi vor înăspri condiţiile de creditare, iar pierderile din sectorul serviciilor vor fi acoperite prin majorări de tarife. În plus, industria va încerca să lichideze stocurile acumulate în perioada crizei coronavirului, dar se va lovi de reducerea obiceiurilor de consum ale populaţiei. Iar asta va se va transforma într-o problemă majoră.

”Toate evoluţiile menţionate anterior sunt obiective, în plină derulare şi reprezintă o fatalitate economică a momentului. Nu pot fi rezolvate nici cu proiecţii nerealist de optimiste, nici cu intervenţii administrative formale. Pentru a reduce efectele negative asupra populaţiei şi pentru a fructifica anumite oportunităţi consider că este necesară aplicarea imediată a unui set de măsuri ferme, profunde şi curajoase.”, spune Voiculescu.

Potrivit lui Dan Voiculescu, este esenţial să fie lansate şi realizate efectiv proiecte naţionale vitale precum construcţia de autostrăzi, modernizarea infrastructurii fluviale şi maritime și construirea de silozuri pentru cereale şi depozite pentru legume şi fructe. În plus, e necesară înfiinţarea unui Fond National de Solidaritate, dedicat categoriilor vulnerabile, alimentat cu 1% din profitul agentilor economici care realizeaza cifre de afaceri de peste 1 milion de euro. De asemenea, companiile care au avut profit peste 100.000 de euro, ar trebui să fie obligate să angajaze pensionari in functie de gradul de pregatire si de experiența. Pe de altă parte, taxarea muncii ar trebui să fie pana la cel mult 40% din salariul net incasat de angajat.

”Totodată, ţinând seama de perspectivele economice şi sociale îngrijorătoare ale următoarelor 6 luni, consider că se impune îngheţarea preţurilor tuturor serviciilor şi bunurilor materiale până la 31 decembrie 2020. Este o măsură drastică, dar necesară atât societăţii, cât şi economiei româneşti. Pentru a fi cu adevărat eficientă, îngheţarea preţurilor trebuie dublată atât de măsuri de control, cât şi de stimulente acordate agenţilor economici.”, a adăugat profesorul Voiculescu.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close