Antena 3 CNN Opinii Dan Voiculescu: Presa are nevoie de asociere! Trebuie să lupte cu un fenomen care s-a dovedit periculos

Dan Voiculescu: Presa are nevoie de asociere! Trebuie să lupte cu un fenomen care s-a dovedit periculos

Presa din România are nevoie de o formă de asociere care să lupte, printre altele, cu un fenomen care s-a dovedit periculos.

Dan Voiculescu: Presa are nevoie de asociere! Trebuie să lupte cu un fenomen care s-a dovedit periculos
Sursa foto: Hepta
de Dan Voiculescu    |    26 Iul 2020   •   12:20

Este vorba despre fake news, care se concretizează, în fiecare zi, în vieți pierdute și în îmbolnăviri care s-ar fi putut preveni printr-o atitudine mai echilibrată și responsabilă a unor instituții media. Potrivit profesorului Dan Voiculescu, autoreglementarea presei devine tot mai necesară în acest context.

Principiile care pot elimina fake news

Pandemia de coronavirus a amplificat fenomenul fake news nu doar în România, ci la nivel global. Excese au apărut din ambele direcții, atât dinspre parte conspiraționistă cât și dinspre cea alarmistă. Efectul unor informații de tipul "virusul nu există" și "virusul este peste tot, nimeni nu scapă" este similar: determină o respingere a măsurilor de protecție cu efecte dramatice asupra sănătății și siguranței populației.

Potențialul nociv al fenomenului fake news este uriaș, iar raportarea iresponsabilă la Pandemia de Covid19 este elocventă în acest sens. Analizând lucid această realitate, înțelegem că este responsabilitatea tuturor instituțiilor media profesioniste să-și stabilească, prin dialog și cooperare, standarde de profesionalism care să reducă semnificativ ponderea fenomenului "fake news". La fel ca multe alte categorii profesionale din România, și presa națională are nevoie de o formă proprie de asociere, care să funcționeze transparent și aplicat.

Principiile deontologice care să asigure atât deplina libertate editorială, cât și un autentic respect pentru adevăr și societate ar putea elimina spirala tabloidizării, dar și arbitrariul unor forme de cenzură impuse de autorități.

Iar pentru dependenții de fake news, care vor transforma și această analiză într-o "încercare a mogulului de a influența presa", o precizare elementară: o astfel de asociere profesională ar constitui, inclusiv, o consolidare a statutului jurnaliștilor în raport cu cei care dețin instituții media.

Potrivit profesorului Dan Voiculescu, respectul în interiorul breslei nu este exclus de existența concurenței și, chiar prin asumarea unor principii generale nu se va atenua dreptul la perspective diferite asupra realității transmise publicului.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close