Antena 3 CNN Politică Șapte promisiuni încălcate de primarul Capitalei. Ce propovăduia Nicușor Dan în campania electorală

Șapte promisiuni încălcate de primarul Capitalei. Ce propovăduia Nicușor Dan în campania electorală

Nicușor Dan este primarul Bucureștiului de mai bine de 7 luni, dar în acest timp nu a rezolvat niciuna dintre problemele bucureștenilor, reușind doar să-și aducă niște prieteni în instituția pe care o conduce și să blocheze bugetul pentru 2021.

Șapte promisiuni încălcate de primarul Capitalei. Ce propovăduia Nicușor Dan în campania electorală
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    07 Mai 2021   •   19:42

1. O guvernare de dreapta pentru capitala României

Nicușor Dan promitea în campania electorală mai multă transparență administrativă, dar Primăria București, în 2021, a refuzat să publice CV-ul administratorului public al orașului. Diana Punga, fosta secretară din campania electorală a lui Nicușor Dan, a primit funcția respectivă fără concurs și a refuzat să-și publice CV-ul, scrie news.ro

De asemenea, în cazul bugetului pentru 2021, Nicușor Dan nu explică de unde ar trebui să vină toate veniturile, pentru care USRPLUS îl acuză că ar fi umflate. O altă dovadă de lipsă de transparență. La toate acestea se adaugă și toate angajările făcute peste noapte, fără concurs, doar pentru a-și instala prietenii în funcții.

Deși în campania electorală vorbea despre audit extern, "mafia din primărie, "caracatița din primărie", "corupția din primărie", "incompetența din primărie", Nicușor Dan s-a adaptat foarte repede la acest mediu pe care îl critica și nu a făcut nicio reformă în instituția pe care o conduce. În 6 luni, nu s-a realizat niciun audit la Primăria București și este la stadiul de promisiune.

2. Mobilitate urbană

Printre promisiunile lui Nicușor Dan era și semaforizarea inteligentă. În primele 6 luni, primarul nu a făcut niciun pas pentru a rezolva problema semafoarelor din București, iar cetățenii pierd în continuare foarte mult timp în trafic.

Promisiunile precum metroul de suprafață, 15 parcări în jurul capitalei, extinderea rețelei RATB nu se pot realiza în 6 luni, dar nici nu s-a prezentat vreun proiect al primăriei în acest sens. Dacă în 6 luni primarul nu a organizat o licitație pentru un nou sistem de semaforizare, atunci câți ani îi va lua să termine o rețea de metrou?

Tot referitor la mobilitate urbană, trebuie menționat că primarul Nicușor Dan, în primele 6 luni, a crescut taxele pentru parcările de reședință, ceea ce arată cât înțelege din "mobilitate urbană".

3. Salariu mediu de 1.400 de Euro pentru bucureșteni

Chiar dacă salariul cetățenilor nu depinde de deciziile Primăriei, Nicușor Dan a promis acest lucru în campania electorală. În anul pandemiei, o parte dintre bucureșteni au fost nevoiți să trăiască cu șomajul tehnic. Prețurile produselor au crescut exagerat de mult în București și în toată țara, o spun datele INS. Nicio decizie a primăriei nu poate duce la îndeplinirea acestui promisiuni populiste, nici în primele 6 luni, nici în primii 60 de ani, pentru că salariile cetățenilor depind de deciziile Guvernului.

4. Termoficarea

Nicușor Dan a promis reabilitarea a 300 de km de rețea, până în 2024, iar în noiembrie 2020 a semnat deja contractul de finanțare din fonduri europene, însă pe un proiect pregătit de fostul primar Gabriela Firea. Valoarea contractului este de 1,6 miliarde lei și se vor repara 210 de km de rețea. Momentan, proiectul stagnează și nu se știe când vor începe lucrările. Pentru ca primarul să-și respecte promisiunea, ar trebui să schimbe cel puțin 80 de km de rețea pe an.

5. Educația

Nicușor Dan a promis, în campania electorală, construirea sau amenajarea a cel puțin 30 de creșe și grădinițe, dar și construirea de noi școli. În primele 6 luni la conducerea primăriei, Nicușor Dan nu a prezentat niciun proiect în acest sens, iar ideea de a construi grădinițe sau școli a dispărut din discursul noului primar.

6. Urbanismul

Una dintre promisiunile electorale era aceea de a debloca/reface Planul Urbanistic General. Primarul promitea și consolidarea clădirilor din București.

În primele 6 luni de mandat, Nicușor Dan a reușit să blocheze PUZ-urile pentru 12 luni și, de asemenea, să împiedice numeroase noi construcții în oraș doar pentru că erau lângă "clădiri istorice". Ideea de "clădiri istorice" a devenit o obsesie, iar orice clădire veche care stă să cadă, în ochii primarului este "clădire istorică".

7. Respect pentru mediu

Nicușor Dan promitea extinderea spațiilor verzi. În primele 6 luni, primarul nu a început proiectul pentru nici un nou spațiu verde în oraș.

Primarul promitea în campanie și un program eficient de spălare periodică a străzilor. În primele 6 luni, Nicușor Dan n-a avut nicio inițiativă în acest sens, deși este un proiect care se poate realiza foarte repede.

O altă promisiune era aceea de a crea o pădure în spatele stadionului Ghencea, pe un teren de 20 de hectare. Nicușor Dan, în primele 6 luni la primărie, nu a plantat nici măcar un copac. Iar plantarea unor copaci era chiar un proiect ce se putea realiza în mai puțin de 6 luni, dacă exista bunăvoință.

În condițiile în care primarul nu a reușit să planteze un copac în 6 luni de mandat, este greu de crezut că până în 2024 va construi 15 parcări în București, metrou de suprafață, 30 de creșe și grădinițe, mai multe școli, va reabilita 300 de km de rețea de termoficare și tot ce a mai promis în 2020

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close