Antena 3 CNN Politică Surse: USR şi AUR, dispuse la alianţă pentru a trece un proiect de lege

Surse: USR şi AUR, dispuse la alianţă pentru a trece un proiect de lege

O alianţă total neaşteptată ar putea da peste cap scena politică din România. 

Surse: USR şi AUR, dispuse la alianţă pentru a trece un proiect de lege
Sursa foto: Colaj Hepta/Agerpres
de Georgiana Adam    |    23 Apr 2021   •   11:51

Surse politice, citate de Antena 3, susţin că USR şi AUR sunt dispuse să colaboreze pentru a trece proiectul care prevede alegerea primarilor în două tururi, din 2024. 

USR ar ajunge la alianţă cu AUR, pentru că UDMR se opune proiectului

USR este nevoit să apeleze la acest truc, deoarece UDMR se opune iniţiativei. 

Astfel, ceea ce în teorie ar părea nerealizabil ar putea deveni realitate în viitorul apropiat, pentru că unul dintre angajamentele pentru guvernare al USR-PLUS este modificarea legislaţiei electorale, astfel încât primarii să poată fi aleşi în două tururi de scrutin.

Această formulă este una care avantajează partidele mai mici sau noi, pentru că în al doilea tur de scrutin pot crea alianţe cu celelalte formaţiuni clasate pe locurile următoare, astfel încât să poată lupta împotriva partidului cel mai mare.

USR şi AUR, avantajate de alegeri în două tururi

În urmă cu trei săptămâni, cei de la AUR au depus un proiect de lege care prevede modificarea legislaţiei electorale, astfel încât preşedinţii de Consilii judeţele şi primarii să poată fi aleşi în două tururi de scrutin.

PSD şi UDMR au militat, de-a lungul timpului, pentru alegerea într-un singur tur de scrutin, însă cei de la USR şi AUR ar fi avantajate de alegeri în două tururi.

Dacă şi cei de la PNL vor fi convinşi de ideea modificării legislaţiei electorale, acest lucru poate deveni fezabil chiar ignorând partenerii de guvernare de la UDMR.
 

×
Subiecte în articol: alianta
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close