Antena 3 CNN Politică Cseke Attila: Prețul locuințelor ANL se va recalcula. Anul acesta trebuie să rezolvăm această chestiune

Cseke Attila: Prețul locuințelor ANL se va recalcula. Anul acesta trebuie să rezolvăm această chestiune

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a fost invitatul Sabinei Iosub, miercuri seară, într-o ediție specială la Antena3. Acesta a vorbit despre clădirile cu risc seismic și reabilitarea lor, despre locuințele ANL dar și planurile de simplificare a procedurile de absorbție de fonduri europene.

Cseke Attila: Prețul locuințelor ANL se va recalcula. Anul acesta trebuie să rezolvăm această chestiune
de Mia Lungu    |    06 Ian 2021   •   21:35

Întrebat de un telespectator Antena3 dacă prețul locuințelor ANL se va recalcula în acesta an, Cseke Atilla a confirmat că dorește schimbarea legii care reglementează modul de calcul al valorii locuințelor pentru tineri, pentru că prețul/mp să scadă.

"Da. Trebuie să lucrăm la lege. Fără să lucrăm la lege să modificăm modalitatea de calcul a acestui procent și a valorii de înlocuire pe mp, nu vom putea să facem mare lucru. Anul acesta trebuie să rezolvăm această chestiune."

"Credeți că aveți spijinul colegilor de coaliție? Ați putea obține sprijinul?" a fost intreabarea Sabinei Iosub.

"Sigur, o să discutăm acest lucru. Dar mesajul trebuie să fie cel de sprijin al tinerilor. Pentru că nimeni nu cumpără locuința în care stă cu chirie 2 ani, 3 ani, 5 ani, pentru că vrea să plece din țară.", a răspuns acesta. 

Cseke Attila : Programul de consolidare a clădirilor trebuie rescris din temelii

"Dacă nu mișcăm din temelii acest program, el va merge în continuare așa cum a mers în ultimii ani, adică la 0. Avem 358 de clădiri cu bulină roșie risc seismic de gradul I, în București, plus 90 în țară.

Dacă faceți un calcul simplu și luați 5-6 clădiri care să spunem se consolidează anual, dacă deblocăm acest problem și va funcționa bine, puteți să calculați cam în câte zeci de ani o să ajungem să le facem pe toate. Deci nu este timp de pierdut acum.

Astăzi acest program este numai pentru pentru clădiri rezidențiale, proprietari persoane, fizice persoane juridice. Vom introduce și clădirile care sunt ale instituțiile publice. Pentru că și administrația locală, și administrația centrală, și alte autorități, sunt în asemenea clădiri. Riscul este exact același, și acolo lucrează chiar sute de oameni, în asemenea clădiri.

Acest program se referă la clădiri construite înainte de 1977 care au regim de înălțime Parter+ 3 etaje.

Nu mai târziu de sfârșitul primăverii preconizăm să avem un program complet nou.(...) Este una dintre prioritățile și obligațiile Ministerului să facă acest lucru."

×
Subiecte în articol: Cseke Attila
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close