Antena 3 CNN Politică Diaspora, vot cu prelungiri. Câți români s-au înscris pentru votul în diaspora la alegerile prezidențiale

Diaspora, vot cu prelungiri. Câți români s-au înscris pentru votul în diaspora la alegerile prezidențiale

Diaspora, vot cu prelungiri. Câți români s-au înscris pentru votul în diaspora la alegerile prezidențiale
de S.T.    |    12 Sep 2019   •   22:47

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care s-a stabilit că data de 15 septembrie 2019 este termen limită pentru înregistrarea cetăţenilor români cu drept de vot din străinătate ca alegători prin corespondenţă, respectiv ca alegători la o secţie de votare organizată în străinătate.

Potrivit www.votstrainatate.ro, până joi seară s-au primit aproximativ 35.400 de cereri pentru votul la secţia de votare şi circa 37.300 de solicitări pentru vot prin corespondenţă.

În ceea ce priveşte votul la secţia de votare, prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeanul român cu drept de vot care se va află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze.

Prin completarea acestui chestionar, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României din 10 şi 24 noiembrie, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă din străinătate.



Potrivit legii, dacă se înregistrează cu opţiunea pentru vot la secţiile de votare cel puţin 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau grup de localităţi, pentru aceştia va fi înfiinţată o secţie de votare.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă.

Completând acest chestionar, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă.

Pentru exercitarea votului prin corespondenţă trebuie parcurşi mai mulţi paşi, primul fiind înregistrarea, care presupune completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

×
Subiecte în articol: diaspora vot alegeri
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close