Antena 3 CNN Politică Florin Cîțu a picat, din nou, la audierile din Parlament

Florin Cîțu a picat, din nou, la audierile din Parlament

Ministrul Florin Cîțu a primit aviz nefavorabil la audierile din comisiile reunite de specialitate. Controversatul ministru al Finanţelor este unul dintre miniştrii cu care Ludovic Orban a revenit în Parlament, după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe el premier.

Florin Cîțu a picat, din nou, la audierile din Parlament
Sursa foto: Sursă foto: Gov.ro
17 Feb 2020   •   14:53

Ministrul Florin Cîțu a primit aviz nefavorabil pentru funcția de ministru al Finanțelor, cu 18 voturi pentru și 18 împotrivă și se consideră aviz de respingere, potrivit reprezentanților Comisiei.

Anul trecut în cadrul audierii din Comisii, Florin Cîțu a primit aviz negativ, dar votul din Plen a fost important, la fel ca și acum. Acesta urmează să aibă loc pe 24 februarie.

UPDATE: Ministrul Florin Cîțu a declarat, în comisia din Parlament, că ar fi preferat să crească pensiile de la 1 ianuarie, căci banii sunt la buget, însă aleșii PSD au prevăzut în lege ca majorările să fie aplicate din septembrie.

”De ce nu ați vrut să plătiți pensiile de la 1 ianuarie? Banii sunt în buget. Eu as fi preferat să cresc pensiile de la 1 ianuarie. De ce legislația este făcută să crească din septembrie nu știu. Eu preferam să creștem pensiile de la 1 ianuarie, banii sunt în buget”, a spus Cîțu.

Fostul ministru Marius Budăi a insistat, în comisie, ca Florin Cîțu să precizeze dacă pensiile românilor vor fi majorate și cu cât, în contextul în care premierul Ludovic Orban a anunțat în repetate rânduri că nu este “100%” aplicarea acestei măsuri, deoarece “totul depinde de cum evoluează economia”.

UPDATE: Este scandal la audierea ministrului de Finanțe, unde Daniel Zamfir i-a cerut socoteală lui Cîțu pentru împrumuturile uriașe la care a angajat România pentru următorii 30 de ani, la o dobândă de 3,4. 

În plus, Zamfir l-a întrebat pe Cîțu de ce nu pune în aplicare o hotărâre a ICCJ care obligă Ministerul să recupereze de la Banca Comercială Română suma de 300 de milioane de lei.

În replică, parlamentarii PNL sar în apărarea ministrului și se opun unui dialog între cei doi.

”Acea hotărâre obligă băncile să restituie banii, nu are nicio legătură cu ministerul Finanțelor Publice, dacă băncile trebuie să restituie acei bani”, a spus Cîțu.

”Puneți poprire, atunci! Cum se pune în aplicare asta? Dacă băncile nu vor să restituie banii, ce face statul român? Ce face Ministerul de Finanțe ca să recupereze acei bani?”, a mai spus senatorul Zamfir.

Florin Cîțu: ”Împrumuturile nu sunt o surpriză, știți pe ce se duc banii”

”Rectificarea bugetară pentru 2019 s-a bazat pe execuția bugetară la 10 luni. Știti foarte bine că execuția bugetară la 10 luni arăta un deficit bugetar de 2,8% din PIB, mai mare decât ținta pentru sfârșitul anului. Veniturile la 9 luni erau de 228 de miliarde, față de plan 92,4% din PIB, dar față de veniturile estimate, erau mai mici cu 18,9 miliarde de lei. De aici am preluat situația. Cu venituri mai mici decât am estimat de 18,9 miliarde de lei”, a spus Florin Cițu, la audierea din comisiile reunite de specialitate.

În fața aleșilor din Parlament, ministrul Florin Cîțu a enumerat pe ce anume merg banii pe care Guvernul îi împrumută lunar, cele mai multe fiind cheltuieli cu personal de aproximativ 9 miliarde de lei, pensii și indemnizatii de peste 10 miliarde de lei, subvenția pentru agricultori în avans de 0,8 miliarde de lei, cheltuieli cu medicamente peste 4 miliarde de lei.

Florin Cîțu: Uciderea OUG 114 prin ordonanţă de urgenţă şi eliminarea supraaccizei, lucruri pe care sunt mândru că am reușit să le facem

Uciderea OUG 114 prin ordonanţă de urgenţă şi eliminarea supraaccizei la carburanţi se numără printre obiectivele despre care ministrul propus al Finanţelor Publice, Florin Cîţu, spune că este mândru că le-a atins.

"În programul de guvernare care a fost aprobat în Parlament anul trecut au fost câteva lucruri pe care deja le-am făcut şi aş vrea să le menţionez, pentru că sunt foarte mândru că s-au rezolvat. În primul rând, Ordonanţa 114, care, deşi a trebuit să avem două încercări, până la urmă a fost ucisă prin ordonanţă de urgenţă. A fost eliminat split TVA, a fost eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă part-time şi, bineînţeles, eliminarea supraaccizei la carburanţi. Deci, câteva lucruri pe care eu sunt mândru că am reuşit să le facem în aceste trei luni de mandat", a declarat luni Florin Cîţu.

Anterior, Cîțu anunța dezvăluiri explozive cu privire la motivul pentru care PSD a amânat creșterea pensiilor de la 1 ianuarie pentru 1 septembrie, atât în 2019, cât și în 2020.

„Bomba din audierea mea de mâine. Aflăm de ce PSD a amânat creșterea pensiilor de la 1 ianuarie pentru 1 septembrie atât în 2019, cât și în 2020. #RomaniiTrebuieSaStie”, a scris, duminică seara, Florin Cîțu, pe Facebook.

Audierea miniștrilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului a început luni și se va întinde pe parcursul a trei zile, respectiv până miercuri. Votul pentru învestirea Guvernului Orban 2, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, urmează să fie dat la 24 februarie, ora 16:00, potrivit calendarului stabilit de legislativ.
 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close