Antena 3 CNN Politică Florin Cîțu, prima reacție după gafa lui Vlad Voiculescu. Ce se va întâmpla cu ministrul Sănătății?

Florin Cîțu, prima reacție după gafa lui Vlad Voiculescu. Ce se va întâmpla cu ministrul Sănătății?

Premierul Florin Cîțu a făcut, vineri, 9 aprilie, primele declarații după gafa ministrului Vlad Voiculescu din timpul conferinței de joi.

Florin Cîțu, prima reacție după gafa lui Vlad Voiculescu. Ce se va întâmpla cu ministrul Sănătății?
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    09 Apr 2021   •   09:45

La întrebarea repetată a jurnaliștilor cu privire la o eventuală demitere a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, premierul Florin Cîțu a oferit un răspuns evaziv. 

”Am văzut că a făcut o declarație, apoi a venit și și-a cerut scuze, am discutat cu el și vom mai discuta”, a declarat premierul Florin Cîțu, vineri dimineața. 

Cu privire la familiile tuturor celor care au fost deja îngropați în condiții greu de imaginat, premierul a spus că acelea erau regulile adoptate anul trecut.

”Acelea au fost regulile aprobate anul trecut, au fost reguli care au fost luate într-un moment greu, nu știa nimeni care era pandemia, de atunci însă s-au schimbat multe lucruri. De aceea anul acesta sărbătorim Paștele și am putut să relaxăm condițiile pentru Paște, de aceea luăm alte măsuri. Am învățat într-un an de zile ce înseamnă acest virus, cum putem să trăim cu el și bineînțeles că ceea ce învățăm va fi pus în legislația în vigoare”, a mai spus premierul. 

Vlad Voiculescu, prins cu minciuna de reporterii Antena 3: "Acum vă cereţi scuze?"

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că Ordinul de ministru nu prevede faptul că morții de COVID trebuie îngropaţi fără haine, în saci, demonstrând, astfel, că nu ştie ce prevede documentul.

"Dacă cei de la Pompe funebre au îngropat oameni fără să respecte legea, atunci au făcut de capul lor", a spus, joi, Vlad Voiculescu, răspunzând unei întrebări a presei.

Întrebat de jurnalişti dacă îşi prezintă scuze familiilor celor decedaţi de COVID şi îngropaţi fără haine, ministrul a spus că nu el a semnat ordinul şi că nu scrie nicăieri că acele cadavre nu pot fi îmbrăcate.

"Mai întâi, nu eu am scris ordinul și în ordinul pe care îl voi modifica nu scrie nicăieri că trebuiau să fie înmormântați fără haine. E o întrebare-capcană față de un neadevăr. Citiți în ordin, nu scrie nicăieri că oamenii trebuiau să fie îngropați fără haine.

(...) Regula, dacă nu s-a respectat undeva, este din pricina unei lipse de bun simț elementar a oamenilor.

(...) Cei care nu au respectat legea, cei care nu i-au îmbrăcat. Nu are de ce să-şi ceară scuze nimeni din minister, ci acela care nu respectă legea", a spus şeful de la Sănătate.

Apoi, reporterul Antena 3 i-a citit şefului de la Sănătate din Ordinul de ministru de anul trecut, iar Vlad Voiculescu a spus va reveni asupra lui și îl va citi. 

În realitate, ordinul nr. 570 din 6 aprilie 2020 prevede acest lucru, însă ministrul Sănătăţii îl va schimba.

Ce prevede Ordinul de ministru

"ART 7. Cadavrele contaminate ca urmare a infecției COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției.

Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac".

Vlad Voiculescu: Am preluat o informație greșită

Ulterior, ministrul Sănătăţii a scris pe pagina de Facebook că a "preluat o informaţie greşită" şi şi-a prezentat scuze.

"Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze.

Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 "se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac".

Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi".

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu Vlad Voiculescu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close