Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, prima reacție după ce Guvernul Dăncilă a fost demis: „Anticipatele, cea mai bună soluție”

Klaus Iohannis, prima reacție după ce Guvernul Dăncilă a fost demis: „Anticipatele, cea mai bună soluție”

Klaus Iohannis, prima reacție după ce Guvernul Dăncilă a fost demis: „Anticipatele, cea mai bună soluție”
10 Oct 2019   •   15:12

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații de presă la scurt timp după ce Guvernul Viorica Dăncilă a căzut în Parlament în urma moțiunii de cenzură a Opoziției. 

MOŢIUNEA DE CENZURĂ a trecut. Guvernul Dăncilă a căzut, 238 de parlamentari au votat "pentru"

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis

Rezolvat! Astăzi a câștigat România. Azi, votul românilor dat pe 26 mai a fost respectat. Căderea PSD e rezultatul firesc. Succesul moțiunii de cenzură confirmă un proces care a început cu ceva vreme în urmă. Odată cu votul din 26 mai de la referendum și europarlamentare. Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD.

Felicit PNL pentru inițiativa acestei moțiuni de cenzură și pentru efortul de a găsi sprijin pentru reușita unui demers absolut necesar pentru România. Felicit și celelalte partide de opoziție care au pus umărul la îndepărtarea acestui guvern eșuat și derutat.

Românii au cerut căderea Guvernului PSD. Românii au cerut oprirea distrugerii justiţiei şi stoparea amnistiei şi graţierii. Românii au cerut, prin vot, să nu se producă îndepărtarea ţării noastre de Uniunea Europeană. Bilanţul de astăzi vorbeşte de la sine: am reuşit să îndeplinim toate aceste solicitări legitime şi să blocăm dezastrul PSD. Mă bucur că raţiunea a prevalat şi la nivelul Parlamentului s-a conturat o Opoziţie care, în pofida viziunii şi orientărilor politice diferite, s-a implicat şi a arătat că poate lucra împreună pentru a da jos acest Guvern dezastruos.

Este un semn de maturitate politică, pentru că orice zi cu Guvernul Dăncilă ar fi însemnat, pentru România, încă o zi pierdută

Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11, pentru că avem nevoie urgentă de un nou guvern. Voi asculta optiunile partidelor și voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar. Care să asigure o guvernare eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăura acestea.

Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, intoarcerea cât mai rapidă la alegători. Adică alegeri anticipate. Acestea nu se pot face decât dacă există consens al formațiunilor parlamentare actuale. În cadrul consultărilor voi constata în ce măsură există acest consens. 

România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor. De asemenea, trebuie ca în cel mai scurt timp să facem o nominalizare de comisar european care să respecte standardele de profesionalism şi credibilitate cerute de partenerii noştri din Uniunea Europeană. Suntem aproape în pragul alegerilor prezidenţiale şi avem responsabilitatea să asigurăm desfăşurarea lor corectă şi organizarea în cele mai bune condiţii, inclusiv pentru românii din diaspora. Sunt probleme care nu suportă nicio amânare. Voi lua o decizie cu respectarea Constituţiei şi având în vedere ca, indiferent de opţiunea aleasă, să fie asigurată stabilitatea României.

Ce spunea Iohannis miercuri

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că îşi doreşte foarte mult ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de către Parlament, arătând că, în cazul în care acest document va fi votat, în jurul PNL va fi construit un guvern care va asigura o "tranziţie serioasă, ordonată, până la alegerile parlamentare".

"Vreau să fiu foarte clar, ca să nu încapă îndoială şi să nu capete glas cârcotaşii, pentru că e plin de ei peste tot, şi acolo, şi acolo, şi în stânga şi în dreapta, nu vă faceţi iluzii: eu îmi doresc foarte mult ca moţiunea de mâine din Parlament să fie încununată de succes, acest Guvern eşuat, în derută, trebuie să plece acasă, iar voi sunteţi cei în jurul cărora se va construi un guvern care va asigura o tranziţie serioasă, ordonată, până la alegerile parlamentare", a spus Iohannis la reuniunea regională a organizaţiilor PNL Bucureşti-Ilfov.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close