Antena 3 CNN Politică Liderul UDMR, Kelemen Hunor: "Nu credem în varianta alegerilor anticipate. Ar arunca ţara într-o criză politică şi financiară"

Liderul UDMR, Kelemen Hunor: "Nu credem în varianta alegerilor anticipate. Ar arunca ţara într-o criză politică şi financiară"

Liderul UDMR, Kelemen Hunor: "Nu credem în varianta alegerilor anticipate. Ar arunca ţara într-o criză politică şi financiară"
11 Oct 2019   •   12:28

Preşedintele UDMR a declarat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că nu crede în varianta alegerilor anticipate fiindcă acest lucru ar băga ţara într-o criză politică şi financiară. 

"Am dat curs invitaţiei domnului preşedinte şi am prezentat ce credem noi despre cele două teme propuse, anticipate şi guvern. Noi credem că nu trebuie să pierdem nicio zi. Avem nevoie de un guvern validat în Parlament cât mai repede fiindcă suntem în mijlocul lunii octombrie. Nu avem nici măcar un proiect de buget pentru anul viitor, e nevoie de rectificare ca să putem închide anul, atât la nivelul autorităţilor locale, cât şi la nivelul instituţiilor, deci o rectificare cât mai urgentă. Un guvern care trebuie validat cât mai repede şi care va guverna 12 luni de zile, va gestiona treburile ţării, va aproba bugetul, va organiza alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare. Bineînţeles, nu va face altceva decât o administrare corectă, fără excese, fără extravaganţe şi fără ordonanţe de urgenă. Un astfel de guvern poate fi votat până la sfârşitul lui octombrie, până în noiembrie. 

Noi nu credem în varianta anticipatelor dintr-un singur motiv. Ar însemna în acest moment un guvern interimar până în martie, aprilie, eventual mai, ar însemna Parlament dizolvat după decembrie, până în decembrie nu se poate. Ar însemna că nu se va face buget şi nu vom avea buget până în iunie anul viitor. Autorităţile locale şi mai târziu. Să arunci ţara într-o astfel de criză politică-financiară înseamnă că eşti inconştient, că nu vezi riscurile să intri în 2020 fără buget aprobat în Parlament. Dar dacă toată lumea va ajunge la concluzia că trebuie acum anticipate, noi suntem pregătiți, dar nu susţinem doar din cauză că nu poţi lăsa ţara fără buget până anul viitor", a spus Kelemen Hunor. 

Liderul UDMR a vorbit şi despre variantele pe care le-a propus preşedintelui în privinţa formării guvernului.

„Cu guvernul, propunerea noastră: prima opțiune este un premier din UDMR, nu am făcut o nominalizare, nu vrem să facem nominalizare până nu vedem ce crede şi preşedintele Iohannis.

A doua opțiune, un premier independent, nu tehnocrat, din zona financiară, bancară, care să aibă un guvern politic de condus, care nu face excese, care nu face excese, dar are grijă de buget, de fiscalitate, de venituri, cheltuieli şi gestionează ţara până în decembrie 2020.

Ultima soluție, de rezervă, un guvern condus de președintele PNL, Ludovic Orban. Dar acolo înțeleg că nu mai e nevoie de noi, pentru că deja PSD a anunțat că dacă promite Orban că nu taie pensii, salarii, susține guvernul PNL.

Riscurile cu guvern PNL sunt că toată lumea își va încerca dinții pe acest guvern și se uzează. Nu ştim ce doreşte astfel de guvern. Nu au fost discuţii aprofundate”, a argumentat Kelemen Hunor.

Consultările la Palatul Cotroceni au început de la ora 11,00, cu delegaţia PNL, iar apoi şeful statului s-a consultat cu reprezentanţii USR, UDMR, PMP, cu delegaţia grupului parlamentar Pro Europa, cu cei de la ALDE, cu reprezentanţii minorităţilor naţionale. PSD nu a participat la consultări.

Citiţi şi Consultări la Cotroceni pentru viitorul Guvern: Orban se propune premier, USR vrea anticipate, UDMR visează la un prim-ministru de etnie maghiară

Joi, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie a fost adoptată de Parlament, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat convocarea partidelor parlamentare pentru consultări, subliniind că este nevoie urgentă de un guvern.

"Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine (n.r. vineri), începând cu ora 11,00, fiindcă avem urgentă nevoie de un guvern. Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea", a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Citiţi şi MOŢIUNEA DE CENZURĂ a trecut. Guvernul Dăncilă a căzut, 238 de parlamentari au votat "pentru"

×
Subiecte în articol: Kelemen Hunor Klaus Iohannis
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close