Antena 3 CNN Politică Ludovic Orban, anunț de ultimă oră în scandalul privind cumulul pensiei cu salariul de la stat

Ludovic Orban, anunț de ultimă oră în scandalul privind cumulul pensiei cu salariul de la stat

Ludovic Orban, anunț de ultimă oră în scandalul privind cumulul pensiei cu salariul de la stat
08 Dec 2019   •   09:09

Ludovic Orban a confirmat, duminică, intenția Guvernului său de a interzice cumularea veniturilor din pensii cu câştigurile salariale de la stat, o inițiativă controversată care vine în defavoarea românilor ieșiți la pensie și care, în 2009, a provocat numeroase nemulțumiri, în timpul guvernării Boc.

”Sunt de acord cu interzicerea cumulului salariului cu pensia. Nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să beneficieze şi de un venit în sectorul public, vreau să fim foarte clari, aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat, şi este vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani din Poliţie sau din alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii, multe dintre ele peste media pensiilor, mai cumulează şi venituri în sectorul public. Aici este vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat să poată să cumuleze simultan pensia cu un venit din sistemul public. Dacă vor să lucreze în privat, nu avem absolut niciun fel de problemă, de asemenea, dacă vor să îşi continue activitatea, nici în privinţa acestei chestiuni nu avem nicio problemă, cu o singură condiţie, să aleagă venitul dobândit din salariu, dacă vor să lucreze", a spus premierul, întrebat dacă este de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public.

Orban a menţionat că s-a perpetuat acest sistem care, din punctul său de vedere, nu e normal.

"Eu cred că administraţia are nevoie de o modernizare, administraţia are nevoie de oameni proaspeţi, cu o altă viziune, care să fie şcoliţi în sensul administraţiei care se face la nivel european, în secolul 21 şi, de asemenea, cred că o persoană care lucrează în serviciul public şi în administraţia publică trebuie să primească un venit din activitatea pe care o desfăşoară", a afirmat el.

Citește și: Orban vrea să revină la măsura care l-a îngropat pe Boc. Cumularea pensiei cu salariul ar putea fi interzisă!

Guvernul lui Ludovic Orban lucrează la un proiect de lege care vine în defavoarea românilor ieșiți la pensie. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţat că se lucrează la un proiect de lege referitor la pensionarii care sunt angajaţi în instituţii de stat.

„Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare”, a declarat ministrul.

Interzicerea cumulării pensiei cu salariul, măsura care l-a îngropat pe Emil Boc

În 2009, Guvernul Boc adopta aceeași măsură, prin ordonanță de urgență, iar toți pensionarii care reușiseră să se angajeze pentru a-și completa veniturile au fost nevoiți să aleagă între pensie și salariu. Măsura a provocat multă durere în rândul românilor până în 2014, atunci când a fost scoasă din legislație.

"Beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor (...) pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depășește nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat", spunea legea 329 la alin.1 al art.17. 

×
Subiecte în articol: Orban
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close