Antena 3 CNN Politică Ludovic Orban anunță concedieri și înghețarea salariilor demnitarilor

Ludovic Orban anunță concedieri și înghețarea salariilor demnitarilor

Salariilor demnitarilor vor fi înghețate, fie prin modificări aduse la Legea bugetului de stat, fie prin ordonanță de urgență, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban anunță concedieri și înghețarea salariilor demnitarilor
Sursa foto: Foto: gov.ro
08 Dec 2019   •   12:42

Premierul Ludovic Orban afirmă că una dintre măsurile pe care Guvernul PNL le va lua este îngheţarea indemnizaţiilor celor care ocupă funcţii de demnitate publică, pentru ca acestea să nu mai crească atunci când este majorat salariul minim.

"Ştiţi foarte bine că veniturile, indemnizaţiile celor care ocupă funcţii de demnitate publică sunt plătite în raport cu salariul minim pe economie. Şi ce decizie am luat? Se va majora salariul minim pe economie, să nu crească indemnizaţiile celor care deţin funcţii de demnitate publică”, a spus Orban.

Ludovic Orban a adăugat că se are în vedere şi optimizarea structurilor organizatorice ale ministerelor, unele dintre ele fiind "suprapopulate".

”Toate structurile care au scheme umflate vor fi reorganizate, vor fi remodelate şi lucrul acesta poate să ducă şi la plecarea unor angajaţi din sistem, dar este normal. Gândiţi-vă că de la 1 ianuarie 2017 au fost angajaţi în sistemul public peste 60.000 de angajaţi noi, mă refer la guvernările PSD, dintre care foarte mulţi nu au parcurs etapele normale ale ocupării unei funcţii publice, ci pur şi simplu au fost băgaţi pe uşa din dos, probabil cei mai mulţi pe bază de relaţii de rubedenie, pe bază de carnet de partid la PSD sau pe baza altor tipuri de relaţii mai degrabă personale decât pe baza unor criterii serioase de angajare în sectorul public", a afirmat Ludovic Orban.

Orban a subliniat că pentru a pune în practică această decizie există două variante: fie vor fi incluse în cuprinsul legii bugetului de stat anumite reglementări specifice pentru exerciţiul bugetar, fie va fi emisă o ordonanţă de urgenţă "trenuleţ", care cuprinde diferite măsuri ce sunt luate în perspectiva anului bugetar următor.

Citește și: Ludovic Orban, anunț de ultimă oră în scandalul privind cumulul pensiei cu salariul de la stat

Despre aceste măsuri a vorbit anterior și vicepremierul Raluca Turcan, care a anunțat că vor avea loc reduceri de personal la ministere şi instituţii publice, care să înceapă chiar să servească cetăţeanul.

"Vreau ca instituţiile să înceapă să servească cetăţeanul şi să nu mai fie un clişeu pe care să îl aducă politicenii când se schimbă la guvernare. Aş vrea să văd şi eu la Guvern, dacă apare o problemă, se caută rezolvare, nu se caută vinovaţi, nu se caută ţapi ispăşitori. E important să vezi şi unde a fost problema, dar paradigma se schimbă, trebuie să fii acolo să-i ajuţi pe oameni", a spus Raluca Turcan.

Citește și: Alertă pentru bugetari! Sunt anunțate reduceri de personal la ministere şi instituţii publice

Ea a dat ca exemplu Ministerul Dezvoltării Regionale, unde vor avea loc mai multe reduceri de personal, însă la fiecare minister, ministrul de resort va veni cu propria sa schemă de reduceri de personal.

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close