Antena 3 CNN Politică PSD va intra la guvernare doar dacă va fi cel care va da premierul

PSD va intra la guvernare doar dacă va fi cel care va da premierul

”NU vom susţine un guvern minoritar în Parlament!” Este decizia luată de PSD în scandalul momentului.

PSD va intra la guvernare doar dacă va fi cel care va da premierul
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    15 Apr 2021   •   08:38

Liderul social democraților spune că singura variantă care este respinsă de liderii coaliției este Guvernul de uniune națională. 

Mihai Gâdea:  Invitația președintelui pentru mâine, la consultări cu președinții partidelor, ați primit-o?

Marcel Ciolacu: Nu!

Mihai Gâdea: Dacă veți merge, cu ce propunere de guvern mergeți? Cu o propunere de guvern politic de coaliție sau de uniune națională?

Marcel Ciolacu: Părerea mea, ca și în trecut, că cea mai bună propunere ar fi fost ca, pentru această perioadă, să avem un guvern de uniune națională. Dar cum să intrăm la guvernare, de exemplu, cu doamna Turcan? Liderii USR pur și simplu șantajează statul român.

Mihai Gâdea: Daca acest guvern cade, cu ce soluție veți veni în fața țării?

Marcel Ciolacu: Am venit cu o singură propunere. În persoana domnului profesor Alexandru Rafila, să fie primul ministru și lucrurile ar fi arătat cu totul și cu totul altfel în acest moment. Nu s-a dorit acest lucru!

Acestea sunt variantele de guvernare luate în calcul după revocarea lui Vlad Voiculescu de la șefia Ministerului Sănătății

În acest moment, sunt luate în calcul mai multe variante de guvernare, în cazul în care cei de la USR-PLUS vor pleca din coaliție. Există scenariul unui guvern minoritar, cu Florin Cîțu premier, și cu susținerea PSD. O altă variantă este ca Florin Cîțu să demisioneze de la șefia Guvernului, iar PNL să vină cu o propunere. Moment în care Ludovic Orban intră în scenă ca să ajungă la Palatul Victoria.

1. PNL nu renunță la Florin Cîțu. USR-PLUS se retrage de la guvernare și România va avea un Guvern minoritar. 

2. PNL îl retrage pe Florin Cîțu și îl propune pe Ludovic Orban. USR-PLUS acceptă și guvernarea continuă. 

3. PNL îl menține pe Florin Cîțu premier. USR PLUS cedează și propune pe altcineva la Ministerul Sănătății.

4. PNL îl retrage pe Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis propune un guvern de specialiști cu largă susținere. 

În scenariul în care cei de la USR PLUS ies de la guvernare, liberalii ar putea merge pe varianta unui guvern minoritar alături de UDMR. Însă nu se știe cât va rezista acesta. Potrivit surselor, ar putea avea loc negocieri între Ludovic Orban și Marcel Ciolacu, pentru a obține susținerea PSD în Parlament. 

O altă variantă este ca Florin Cîțu să demisioneze de la șefia Guvernului iar PNL să vină cu o propunere. Moment în care Ludovic Orban intră în scenă. Destrămarea coaliției este momentul oportun pentru liderul PNL de a ajunge înapoi la Palatul Victoria. Sursele spun că acesta este planul care intră în aplicare dacă liderii USR nu vor ceda. Dacă se ajunge la acest scenariu, s-ar putea ca Ludovic Orban să întâmpine probleme când vine vorba de susținerea în partid, având în vedere că în PNL s-au format două tabere: Cîțu și Orban. 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu PSD Klaus Iohannis
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close