Antena 3 CNN Politică Mihai Chirica închide Primăria Municipiului Iași, suspendă serviciile publice și transportul în comun, pentru că bugetul orașului nu a fost votat de consilierii USR

Mihai Chirica închide Primăria Municipiului Iași, suspendă serviciile publice și transportul în comun, pentru că bugetul orașului nu a fost votat de consilierii USR

Este război total între PNL şi USR-PLUS la Iaşi după ce bugetul propus de Mihai Chirica nu a fost votat de consilierii USR. Edilul spune că de astăzi va închide Primăria, toate serviciile publice vor fi suspendate, iar transportul public nu va mai funcționa deoarece nu mai sunt bani.

Mihai Chirica închide Primăria Municipiului Iași, suspendă serviciile publice și transportul în comun, pentru că bugetul orașului nu a fost votat de consilierii USR
Sursa foto: Facebook
de Mia Lungu    |    23 Apr 2021   •   16:14

Primarul Iaşului spune că indemnizaţiile pentru cei aproape 12.000 de oameni cu probleme cu handicap şi însoţitorii lor nu mai pot fi plătite iar Primăria nu va mai putea susține activitatea centrelor de vaccinare. 

"Suntem într-o situație critică pentru că trezoreria statului nu mai permite transferuri începând de azi, motivat de Legea Bugetului de Stat, și ne pune într-o situație dificilă.

În conturile primăriei sunt nici 7 milioane, pentru aproape o lună de zile.

S-a săturat lumea de minciunile USR și nu mai suport să mai aud. M-am săturat de minciunile lor până peste cap.", a izbucnit primarul la adresa consilierilor USR.

Mihai Chirica spune că reprezentanții USR PLUS în Consiliul Local Iași au depus amendamente împotriva legii

„Au depus amendamente împotriva legii, pentru diminuarea cheltuielilor de personal. Cheltuielile de personal sunt cheltuieli care, prin lege, trebuie asigurate ca primă prioritate în orice administrație publică de pe acest glob. (...) Orice rezervă la cheltuielile de personal devine rezerva acelei autorități. Dar mai întâi trebuie să îi asiguri salariul.

Am observat niște încălcări flagrante ale legii cu propunerea unor investiții fără proiect. Le-am explicat în preambulul ședinței că nu se pot programa investiții fără proiect, pentru că legislația este - atât în România, cât și la nivelul întregii UE - într-o clasificare foarte logică: întâi îți pui bani pentru elaborarea unui proiect, după care aprobi indicatorii tehnic-economici a unui proiect, după care începi să execuți acel proiect. Aceasta este cursivitatea firească a utilizării banului public”, spune primarul Iașului.

Acesta se declară surprins de modul cum consilierii locali din USR PLUS „forțează cu atâta ușurință încălcarea legislației în vigoare” și mai spune s-au depus amendamente luate cu „copy-paste”, cerându-se bani pentru altă localitate.

„Scrie . N-au avut nici măcar bunul simț să-și citească propriile lucrări depuse la CL și condamnă Primăria municipiului Iași și primarul că nu le aprobă sume de bani.

Noi nu cheltuim bani pentru altă localitate, să fie foarte clar. Nu numai că ne interzice legea, dar este anormal să vorbesc despre Digital Timișoara. Este de-a dreptul o prostie, luată prin copy-paste, necitită, nefiltrată, netrecută prin rațiunea cuiva, pur și simplu copiate și adunate de pe aici, de pe colo, dar fără să fundamenteze cu nimic ca un amendament pentru bugetul local”, mai spune edilul.

După negocieri de 27 de ore timp de două zile, bugetul Iașului a picat la vot, joi seara. În aceste condiții, Mihai Chirica anunță că de luni intră în grevă japoneză

„Voi căuta soluții în orice direcții prin care Iașul să meargă mai departe. Nici nu îmi pasă de alte decizii (...). Mi-am schingiuit colegii aproape 27 de ore de negocieri cu acest partid. I-am rugat să aibă răbdare, să înțelegem fiecare om. Dar nu cred că putem să acceptăm o asemenea manieră de a fi umiliți. Și nu noi, ci ieșenii.

Sindicatele ne-au căutat toate de dimineață să vadă ce e de făcut. (...) vor începe să își arate dezaprobarea față de modalitatea rușinoasă în care această formațiune politică condusă de o doamnă (...) a făcut-o în seara precedentă. (...) Începând de luni eu voi intra în grevă japoneză, eu, primarul municipiului Iași, cu banderolă albă, împotriva ipocriților din politica românească, USR PLUS.

Colegii mei vor face același lucru (...). Toți și-au arătat empatie și indignare față de forma în care s-a prezentat USR PLUS în ședința de ieri (joi – n.r.). Deci, nu voi înceta nicio clipă. Nu mă poate opri nimeni și nimic și voi merge până la capăt cu această chestiune. USR PLUS nu are ce căuta la guvernare locală. E decizia mea”, a mai spus primarul Chirica, vineri, în conferință de presă.

Acesta a adăugat că dacă cei din USR PLUS vor alegeri anticipate, nu va pregeta: „Îi provoc. Oricând! Începând din această clipă (...). Pentru mine nu există, nu există dialog, nu există răspuns la nicio întrebare a lor. Nu mai am timp să pierd cu ei. Este o mizerie ce au făcut. Sunt complet indignat, revoltat”, a mai spus Chirica.

Chirica a precizat că pentru el criza de la Iași a devenit „o adevărată luptă politică”

„Mi-am avertizat întreaga conducere politică, de la președintele de partid, primul ministru și o parte din miniștrii cu care empatizez, faptul că la Iași nu mai este o dispută politică, ci este un adevărat război pe care tot îl anunț zi de zi atunci când ajung la București. Acest partid este lipsit de empatie pentru ieșeni, oamenii sunt total neprofesioniști, sunt total nepregătiți și sunt mânați în luptă de o persoană care nu are nici cel mai mic contact cu comunitatea ieșeană”, potrivit primarului Mihai Chirica.

El avertizează că nu va accepta dialogul cu Cosette Chichirău atâta timp cât va fi primarul Iașului.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close