Antena 3 CNN Politică Raluca Turcan: După 29 de ani de muncă agricolă, pensia de bătrâneţe calculată în baza contribuţiei este de 591 lei

Raluca Turcan: După 29 de ani de muncă agricolă, pensia de bătrâneţe calculată în baza contribuţiei este de 591 lei

Un sucevean care a lucrat 29 de ani în agricultură are calculată o pensie în baza contribuţiei în valoare de 591 de lei, a transmis, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.

Raluca Turcan: După 29 de ani de muncă agricolă, pensia de bătrâneţe calculată în baza contribuţiei este de 591 lei
Sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan
de Georgiana Adam    |    04 Mar 2021   •   21:20

"După 29 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrâneţe calculată în baza contribuţiei este de 591 lei, la care statul adaugă diferenţa de până la 800 lei cât este pensia socială. Este realitatea dintr-un dosar de pensie de agricultor pe care l-am avut astăzi în mână la Casa Judeţeană de Pensii Suceava." a scris Turcan.

"Evident, un dosar cu şină vechi de aproape 30 de ani, cu documentele scrise de mână şi foi îngălbenite. Sunt alte 10.000 de dosare similare de agricultori ce trebuie evaluate şi introduse în sistem electronic, aici, la casa de pensii din Suceava", a scris Raluca Turcan.

Ministrul Muncii: Comparaţie între pensiile agricultorilor şi pensiile speciale

"La nivel naţional, pensia medie pentru limita de vârstă la agricultori este de 672 lei şi sunt aproape 250.000 de astfel de pensionari. Pe de alte parte, pe legi speciale, cea mai mică pensie medie este de 4.930 lei, iar cea mai mare pensie medie este de 19.800 lei. Cifre care, puse unele lângă altele, ne fac să apăsăm şi mai mult pe acceleraţie când e vorba de reforma sistemului public de pensii", a apreciat Raluca Turcan.

La finalul vizitei sale la Casa Judeţeană de Pensii Suceava, ministrul Muncii a precizat că un număr de 262 de dosare de pensie fuseseră evaluate în timpul vizitei sale de aproape două ore.

"Când am ajuns la Casa Judeţeană de Pensii Suceava, 3.338 de dosare de pensii fuseseră deja evaluate. În momentul în care am terminat vizita, după aproape două ore, numărul dosarelor evaluate ajunsese la 3.600.

În total, numărul dosarelor de la casa din Suceava este de aproximativ 155.000, dintre care 142.000 de dosare în sistemul de stat şi alte 10.000 de dosare ale agricultorilor, în format letric (dosar cu şină), adică imposibil de recalculat dacă aceste date nu sunt transferate în format electronic.

Am încercat să identificăm soluţii pentru ca această activitate intensă a caselor de pensii din toată ţara să fie susţinută cu personal suplimentar şi tocmai de aceea am decis, în primă etapă, ca 70 de angajaţi ai Inspecţiei Muncii să fie detaşaţi pentru o perioadă determinată şi să ajute la evaluarea dosarelor.

În paralel, demarăm proiectul pentru accesare de fonduri europene prin care să finanţăm achiziţia de echipamente şi soft, dar şi angajarea de personal suplimentar pe perioadă determinată şi stimularea angajaţilor implicaţi în activitatea de evaluare", a precizat Raluca Turcan

După 29 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrânețe calculată în baza contribuției este de 591 lei, la care...

Posted by Raluca Turcan on Thursday, 4 March 2021

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close