Antena 3 CNN Politică Călin Popescu Tăriceanu: Ordonanța pe anticipate dată de Guvernul Orban este o palmă dată democrației. Solicit renunțarea publicării ei în Monitorul Oficial

Călin Popescu Tăriceanu: Ordonanța pe anticipate dată de Guvernul Orban este o palmă dată democrației. Solicit renunțarea publicării ei în Monitorul Oficial

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat că ordonanța Guvernului Orban schimbă complet legile electorale privind eventualele alegeri parlamentare anticipate și reprezintă o "palmă dată democrației", motiv pentru care cere renunțarea publicării ei în Monitorul Oficial.

Călin Popescu Tăriceanu: Ordonanța pe anticipate dată de Guvernul Orban este o palmă dată democrației. Solicit renunțarea publicării ei în Monitorul Oficial
Sursa foto: foto: captura Antena 3
14 Feb 2020   •   09:57

"Ordonanța Guvernului Orban rescrie capitole importante din legile electorale în vederea eventualelor alegeri parlamentare anticipate. Ea este o palmă dată democrației. Aș fi mers mai departe și aș fi spus că este un adevărat atentat la democrație dacă ea nu ar avea și prevederi pozitive, precum mărirea numărului de parlamentari pentru românii care trăiesc în străinătate". 

Tăriceanu crede că dacă această ordonanţă va intra în vigoare, va reintroduce turismul electoral, mărind posibilităţile de vot multiplu şi de fraudare a alegerilor.

"Însă, asta nu justifică sub nicio formă legalizarea turismului electoral. Pe vremea când eram Președintele PNL, partidul era principalul adversar al turismului electoral și cel mai vocal avocat al votului democratic, în condiții corecte și transparente. Prin actuala ordonanță, Guvernul Orban face exact contrariul a ceea ce făcea PNL-ul al cărui președinte eram. Dacă această ordonanță va intra în vigoare ea va reintroduce turismul electoral, mărind posibilitățile de vot multiplu și, în final, de fraudare a alegerilor. Chiar dacă sistemul STS ar fi în totalitate sigur (bună glumă!) tot am fi în situația total anormală ca un parlamentar din Cluj să fie ales de cetățeni cu domiciliul în Teleorman sau Dolj, în vreme ce parlamentarii din București sau Constanța ar putea fi aleși de cetățeni din Satu Mare sau Suceava. Această modificare nu este o încurajare a prezenței la vot, ci o mașinărie de fraudare a alegerilor. Ea nu are niciun sens democratic și introduce noi tensiuni în societate, de parcă PNL ar vrea cu tot dinadinsul să-și dea cu stângul în dreptul", a mai spus președintele ALDE

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că "a doua modificare complet nedemocratică este noua barieră pusă partidelor mici de a avea reprezentanți în secțiile de votare".

"Dacă până acum legea, oricum foarte dură, prevedea ca partidul să aibă un grup parlamentar, noua ordonanță prevede că partidul trebuie să aibă grupuri în ambele camere.Știm ce se întâmplă când nu ai reprezentanți în secțiile de votare: voturile tale sunt tranzacționate sau anulate în favoarea partidelor mari care au reprezentanți. În final se ajunge ca partidele care nu au reprezentanți să nu mai facă pragul, iar voturile lor sunt redistribuite celor mari. Prin această manevră frauduloasă partidele mari ajung să primească în mod total incorect voturile pe care cetățenii le-au dat, de fapt, altor partide. Și nu vorbim de puține voturi, ci de 15-20% din voturile exprimate. Așa sunt deturnate, mai bine zis furate, voturile cetăţenilor români în favoarea celor mari. Curată democraţie!".

"Nu știu ce să cred. Ori partidul de guvernământ se pregătește de o mare fraudă electorală, ori guvernul Orban face tot ce poate să enerveze toți actorii politici ca să fie sigur că pe 24 februarie va pleca acasă. Dacă dorim să ne întoarcem cu 20 de ani în urmă putem să acceptăm această OUG. Dacă în schimb vrem alegeri corecte, nu putem fi de acord cu așa ceva.

Ordonanța nu a fost publicată în Monitorul Oficial și solicit Guvernului Orban să renunțe la publicarea ei. Pentru democrație, pentru românii care vor ca votul lor chiar să conteze", a scris Călin Popescu Tăriceanu pe pagina lui e Facebook. 

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close