Antena 3 CNN Timp liber Oana Chirilă, arhitecta care vrea să salveze Băile Herculane

Oana Chirilă, arhitecta care vrea să salveze Băile Herculane

O echipă de arhitecți luptă pentru salvarea Băilor Herculane, una dintre cele mai vechi si mai frumoase băi termale din România si din Europa. In secolul al XIX-lea era un loc celebru pentru tratamente si loisir, lăudat de însusi Împăratul Franz Joseph. Lăsate în paragină ani în sir, clădirile ansamblului s-au degradat enorm si risca sa se prabuseasca.

Oana Chirilă, arhitecta care vrea să salveze Băile Herculane
de Iulia Gorgorin    |    30 Sep 2020   •   13:25

Arhitecta Oana Chirilă şi echipa ei au lucrat mult la punerea în siguranţă a monumentului, prin sprijinire provizorie a tavanelor, de pildă, şi acoperire.

La Herculane sunt, imaginaţi-vă, 74 de obiective înscrise pe Lista monumentelor istorice. Băile Neptun reprezintă cel mai emblematic monument al ansamblului balnear.

Oana Chirilă a vorbit la Antena 3 despre acest proiectul său de suflet.

''Noi am făcut în cei trei ani de activitate o serie de intervenţii provizorii şi temporare la Baia Neptun. Tot ceea ce am făcut noi a fost posibil doar prin donaţii şi sponsorizări şi le mulţumesc celor peste 3.000 de persoane care au donat şi s-au implicat (...) Există şanse ca acest loc să fie reinventat. Problemele care înconjoară staţiunea Băile Herculane sunt unele de ordin juridic. Au început şi o serie de investiţii private, însă problema cea mai mare o reprezintă statutul juridic şi de proprietate al monunemtelor'', a spus arhitecta.

×
Subiecte în articol: oana chirila Baile Herculane Eroul Zilei
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close