Antena 3 CNN Vedere de la ţară Vedere de la ţară. Cristian - satul care îmberzeşte în fiecare primăvară

Vedere de la ţară. Cristian - satul care îmberzeşte în fiecare primăvară

Vedere de la ţară. Cristian - satul care îmberzeşte în fiecare primăvară
02 Aug 2015   •   18:19

"A venit barza!", este anunţul care se repetă an de an la Cristian, o localitate aflată la câteva fâlfâiri de aripi de Sibiu, atunci când migraţia reface cu maximă precizie traseul din Africa până în România.

Anul acesta s-a atins recordul. La Cristian sunt acum 33 de cuiburi, cu 65 de păsări adulte şi 95 de pui. Stâlpii de iluminat public din comuna Cristian au fost uşor modificaţi pentru a purta, an de an, cuiburile „oficiale" ale berzelor, care vin în localitate în luna martie şi pleacă puţin înainte de 1 septembrie.

Cristianul se remarcă nu doar prin cuiburile de berze, ci şi prin casele săseşti cochete, viu colorate, bine păstrate de-a lungul timpulu



Localitatea a fost înfiinţată cu opt secole în urmă de saşii colonizaţi în aceste părţi ale Transilvaniei. Aceştia au ridicat o bazilică romanică care, prin secolul XV, datorită numeroaselor invazii a fost fortificată. Astfel, micuţa bazilică s-a transformat într-o adevărată cetate gotică fortificată cu două ziduri de incintă şi turnuri defensive.

În fiecare ediţie Secvenţial, duminica, de la ora 17.00, veti păşi în satele unicat, aşezări ce au o poveste inegalabilă. Peste 20 de expediţii la care trebuie să fii parte pentru a putea descoperi satul care te înmărmureşte, satul care "îmberzeşte" an de an, satul morilor de apă ori cel al treptelor spre cer, cătune medievale secrete sau sate care întrec oraşele.

"Vedere de la ţară", cel mai nou proiect de anvergură lansat de echipa emisiunii Secvenţial.

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close