Antena 3 CNN Actualitate Cinci aspecte pe care să le iei în considerare la cumpărarea unei locuințe

Cinci aspecte pe care să le iei în considerare la cumpărarea unei locuințe

Actuala criză sanitară a redefinit stilul de viață și obiceiurile de consum ale oamenilor, iar multe industrii și servicii au suferit reconfigurări mai mult sau mai puțin profunde. Printre acestea se numără și piața imobiliară, cu toți factorii implicați, de la constructori, dezvoltatori și agenți imobiliari la consumatorul final.

de Georgiana Adam    |   

Multe tranzacții au fost suspendate sau anulate ca urmare a stării de alertă, în așteptarea unei îmbunătățiri a situației. Dacă te-ai hotărât să cumperi o locuință, există câteva aspecte importante pe care trebuie să le iei în considerare.

Majorarea plafonului pentru TVA minim pentru locuințe

Unul dintre cei mai importanți factori de luat în seamă este faptul că, în noiembrie, a fost promulgată o lege care prevede majorarea plafonului maxim pentru de 5%. Noile prevederi vor intra în vigoare la începutul anului viitor. Este vorba despre o facilitate pentru cumpărător, având în vedere că va exista o reducere semnificativă de preț la achiziționarea unei locuințe, dacă aceasta este în valoare de până la 140.000 de euro.

Evaluarea corectă a bugetului

Există mari șanse ca suma alocată cumpărării unei locuințe să fie cea mai importantă pe care o vei cheltui în viața ta, de aceea este esențial să îți evaluezi corect bugetul. Pentru a face față cheltuielilor, va trebui să apelezi la economii, să primești sprijin din partea familiei sau chiar să soliciți un împrumut bancar.

Odată cu ipoteca vin și cheltuieli suplimentare, de exemplu, impozite și taxe notariale. Toate acestea trebuie să fie luate în considerare, pentru că unele pot fi pe termen lung.

Stabilirea tipului de locuință

Preferințele în materie de locuințe ar putea fi influențate în viitor chiar de actuala criză sanitară. De exemplu, oamenii petrec mai mult timp acasă din cauza restricțiilor. O locuință mai spațioasă, cu mai multe camere, care să permită și amenajarea unui birou ar putea să reprezinte un nou criteriu pe piața imobiliară. De asemenea, o casă într-o zonă mai puțin aglomerată, cum ar fi una într-un complex rezidențial, ar putea să fie un nou ideal, la fel și apartamentele de la parter cu grădină ori proprietățile care au deschidere directă la exterior și beneficiază de multă lumina naturală. Nevoile cumpărătorilor variază, deci va trebui să stabilești inclusiv dacă dorești o locuință într-o clădire veche sau nouă.

Pregătirea unui plan de achiziție

Înainte de a cumpăra o locuință, este necesară punerea la punct a unui plan de achiziție, pentru a economisi multe ore de cercetări și vizionări de case inutile. Cu cât ești mai precis în această fază inițială, cu atât vei economisi mai mult timp mai târziu. Informează-te despre condițiile actuale ale pieței imobiliare și pune-te la curent cu cele mai recente modificări în vigoare. Nu în ultimul rând, studiază piața imobiliară locală, pentru a afla informații precise despre cartierul, tipul de proprietate și prețurile vizate.

Întrebările corecte din timpul vizionărilor

După ce ai semnat actul de cumpărare, nu vei mai putea lua măsuri împotriva vânzătorului, iar, dacă există dezavantaje la care nu ai fost suficient de atent, va trebui să ți le asumi. Chiar dacă o proprietate îndeplinește majoritatea criteriilor pe care le-ai luat în considerare, fă întotdeauna mai multe vizite, pentru a obține cât mai multe informații înainte de a semna.

De asemenea, în această perioadă, este important să respecți măsurile de igienă preventivă specifice. Vei vizita locuințe private, unde uneori este dificil să respecți distanța față de ceilalți. Poartă mască, nu da mâna cu agentul imobiliar, folosește un gel hidroalcoolic înainte și după vizionare, poartă mănuși dacă trebuie să verifici starea pereților sau a altor zone.

Răbdarea este una dintre principalele calități pe care va trebui să le demonstrezi în procesul achiziției imobiliare. O locuință implică sume mari de bani și cel mai probabil mulți ani de rambursare a creditului ipotecar. Consecințele unei alegeri proaste pot fi foarte costisitoare.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are