Antena 3 CNN Actualitate Cultură Singura țară din lume fără capitală | 95% din polulație este obeză

Singura țară din lume fără capitală | 95% din polulație este obeză

Una dintre cele mai mici țări insulare din lume este Nauru, cunoscută în mod oficial sub denumirea de Republica Nauru.

de Alexandra Ionescu    |   

Ai crede că fiecare țară ar avea propria sa capitală, nu? Unele țări au chiar două (parlamentul Boliviei se întrunește la La Paz, dar Curtea Supremă se întrunește la Sucre) sau trei (Africa de Sud își împarte cele trei ramuri ale guvernului între Pretoria, Cape Town și Bloemfontein.)

Sigur, există câteva țări mici în care națiunea în sine este propria sa capitală, precum Vaticanul, Monaco sau Singapore. Dar cum ai putea să te descurci fără o capitală? Asta știu doar locuitorii micuței republici din Pacific, Nauru.

Nauru este cea mai mică republică din lume, cu o suprafață mai mică decât orice națiune, cu excepția Vaticanului și Monaco, iar populația sa (9.400 aproximativ) este a doua cea mai mică din lume după Vatican.

Este atât de obscură încât steagul său național este literalmente o hartă care arată oamenilor cum să o găsească: o linie orizontală aurie reprezintă Ecuatorul, cu o stea albă chiar sub el, unde se află Nauru.

Unele surse numesc „Yaren” capitala republicii Nauru, dar nu este adevărat. De fapt, insula nu are o capitală oficială și, de fapt, nu are deloc orașe.

Districtul Yaren este doar o zonă de pe țărmul sudic al insulei, unde se află majoritatea clădirilor sale importante. Acolo este Parlamentul, ambasadele singurelor două națiuni care au un ambasador în Nauru (Taiwan și Australia) și Aeroportul Internațional Nauru.

Nauru este atât de mică, încât pista aeroportului său se întinde aproape pe toată insula, iar compania aeriană oficială a obișnuit să aterizeze acolo singurul său avion până în 2005, când avionul a fost reposedat de creditorii australieni.

La momentul independenței sale din 1968, Nauru era cea mai bogată țară de pe pământ, datorită depozitelor valoroase de fosfați, formate în secole de păsările guano. Dar economia s-a prăbușit când această bogăție s-a terminat.

Astăzi, rata șomajului este de 90%, la fel și rata obezității, din cauza alimentelor occidentale nesănătoase care au devenit populare în anii de boom economic.

Conform statisticilor, 95% din cei 9378 de locuitori sunt obezi. Ca o comparație, în România, 15% din populație este obeză și 30% este supraponderală.

Lucrurile s-au înrăutățit atât de mult acolo încât Nauru a recurs la importul de prizonieri pentru a evita falimentul. A devenit un fel de versiune a lui Guantanamo din emisfera sudică, acceptând mulți dintre solicitanții de azil din Australia în schimbul ajutorului străin.

Centrul de detenție este situat în districtul Meneng, la est de Yaren. (Meneng, apropo, este și locul reședinței prezidențiale din Nauru, incendiată de o mulțime furioasă în 2001.) Dacă închisoarea continuă să crească mai repede decât restul țării, poate că Meneng va fi capitala neoficială a Naurului într-o zi.

Cel mai apropiat vecin de Nauru este Insula Banaba din Republica Kiribati, situată la 300 de km depărtare.

Subiecte în articol: Nauru republica tara Capitală
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai