Antena 3 CNN Externe Vești proaste pentru Moscova. Separatiștii din Georgia renunță la referendum

Vești proaste pentru Moscova. Separatiștii din Georgia renunță la referendum

Liderul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alan Gagloev, a anunțat că renunță la planurile de a organiza un referendum pentru aderarea la Rusia.

de Adrian Iclozan    |   

Referendumul fusese programat pe 17 iulie de predecesorul lui Gagloev, însă acesta din urmă a a emis luni un decret în care anulează consultarea populară, invocând "incertitudinea consecințelor juridice" ale deciziei de aderare.

Decretul menționează, de asemenea, "caracterul inadmisibil" al unei decizii unilaterale cu privire la problemele care afectează "drepturile și interesele legitime ale Federației Ruse".

Liderul separatist a mai ordonat să se organizeze, fără întârziere, consultări cu partea rusă pe întreaga paletă de probleme legate de integrarea, în continuare, a Osetiei de Sud în Federația Rusă.

Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian în 2008.

Georgia a cunoscut în 2008 consecințele războiului purtat de Moscova

În luna august a acelui an, forțele ruse au lansat o invazie în Georgia, ale cărei forțe se luptau cu milițiile pro-ruse din Osetia de Sud, după ce separatiștii au bombardat localități georgiene.

Luptele s-au încheiat cinci zile mai târziu cu o încetare a focului mediată de Uniunea Europeană.

Conflictul a provocat moartea a peste 700 de oameni și strămutarea a zeci de mii de etnici georgieni.

Kremlinul a recunoscut teritoriul ca stat independent și a înființat acolo baze militare.

Pe 13 mai, Anatoli Bibilov, predecesorul lui Alan Gagloev, a semnat un decret privind organizarea referendumului de aderare la Rusia, invocând "aspirația istorică" în acest sens a regiunii separatiste.

Guvernul georgian a denunțat anterior drept "inacceptabile" planurile Osetiei de Sud de a organiza un referendum pentru aderarea la Rusia.

Separatiștii georgieni, urmăriți penal pentru crime de război

Anunțul de luni privind anularea referendumului a venit în cea de-a 96-a zi a invaziei ruse în Ucraina.

Moscova desfășoară în prezent o ofensivă militară susținută în regiunea sud-estică Donbas, unde separatiștii din așa numitele "republici populare" Donețk și Lugansk și-au exprimat, de asemenea, intenția de a adera la Federația Rusă.

Războiul pornit de Rusia a declanșat în Georgia o mișcare de solidaritate cu Ucraina și a readus la suprafață traumele conflictului din 2008.

În martie, procurorul Curții Penale Internaționale de la Haga, Karim Khan, a solicitat mandate de arestare pentru trei actuali și foști oficiali din Osetia de Sud în legătură cu crimele de război comise împotriva etnicilor georgieni.

Acuzațiile la adresa acestora includ tortură, tratament inuman, detenție ilegală, luare de ostatici și transferuri ilegale de persoane.

Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Rusia este responsabilă pentru încălcări ale drepturilor omului după războiul din Georgia.

Foto: vehicul militar rus în Osetia de Sud

Subiecte în articol: Georgia referendum aderare Alan Gagloev Rusia
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are