Antena 3 CNN Life 4 reguli de bază pentru o bucătărie amenajată inteligent

4 reguli de bază pentru o bucătărie amenajată inteligent

Amenajarea unei bucătării trebuie să fie precisă și bine gândită pentru mai multă funcționalitate. Regulile pentru mobilarea și echiparea unei bucătării închise sunt diferite, în general, de cele pentru una deschisă.

de Georgiana Adam    |   

Însă, indiferent de suprafață, configurație și de nevoile personale, există patru reguli de bază în amenajare care trebuie respectate pentru a avea o bucătărie practică. Iată care sunt acestea.

Evaluarea suprafeței blatului de lucru

Blatul de lucru este un element important în bucătărie. Prin urmare, este esențial să îl amenajezi eficient pentru a avea suficient spațiu pentru a găti, dar și unde să așezi vasele și ustensilele de care ai nevoie în timpul acestei activități. Rezervă o parte a blatului pentru zona de pregătire a mesei și o altă parte pentru servire, înainte de a pune vasele la spălat.

De asemenea, vei avea nevoie de o zonă unde să îți pui cumpărăturile atunci când vii de la piață și una unde să plasezi aparatele electrocasnice mici, precum cele folosite zilnic pentru micul dejun, ca filtrul de cafea și prăjitorul de pâine. Adâncimea minimă a blatului de lucru corespunde cel mai frecvent celei standard a mobilierului de bucătărie, respectiv aproximativ 60 de centimetri.

Însă trebuie să ai în vedere și instalația sanitară și electrică. Lățimea blatului depinde de configurația bucătăriei, iar un lucru bun este acela că majoritatea lor pot fi decupate sau personalizate.

Poziționarea celor trei zone esențiale din bucătărie

O bucătărie funcțională este una în care cele trei zone de activitate, care reunesc funcțiile esențiale – gătit (plită, cuptor, cuptor cu microunde), spălat (chiuvetă, mașină de spălat vase) și depozitat (frigider, congelator) – trebuie să fie corect integrate în designul său. Scopul este acela de a limita mișcarea dintr-o zonă în alta, cu o accesibilitate cât mai mare posibil.

Coșul de gunoi se plasează lângă/ sub chiuvetă, dulapurile pentru vase, lângă mașina de spălat, iar aparatele de gătit, precum cuptoare electrice Beko și cele cu microunde și plitele, trebuie să fie instalate în același loc. Dacă ai copii mici, plasează cuptorul la înălțime (la circa 80-90 de centimetri de la sol), pentru a le fi inaccesibil lor. În plus, îți va fi mai ușor de utilizat.

Și zona de spălare trebuie să fie practică, iar atunci când o planifici trebuie să iei în considerare traseul vaselor: le așezi pe blatul de lucru, eventual arunci resturi în coșul de gunoi, le speli la mașină ori în chiuvetă. Dacă ești dreptaci, poziționează mașina de spălat vase în stânga chiuvetei, dacă ești stângaci, fă invers.

Evaluarea dimensiunilor mobilei de bucătărie

Elemente indispensabile în bucătărie, dulapurile pentru depozitare trebuie să fie bine gândite și, de asemenea, numeroase.

Folosește-te de idei ingenioase pentru a câștiga spațiu suplimentar de depozitare: de exemplu, alege mobilier de bucătărie care ocupă spațiu pe înălțime, până în tavan, dar și cu o adâncime mai mare.

Peretele din zona de gătit poate fi, de asemenea, folosit și echipat cu dulapuri mici deschise, rafturi, bare cu cârlige pentru accesorii ușor de agățat. Dulapurile pe colț te pot ajuta să folosești la maximum spațiul de care dispui.

Poziționarea instalațiilor electrice și sanitare

Instalația electrică și cea sanitară se amplasează conform unui plan tehnic ce trebuie să fie respectat cu strictețe, astfel încât aparatele electrocasnice să își găsească locul cu ușurință.

Toate aparatele de uz casnic din bucătărie, de la cuptor, plită și hotă la mașina de spălat vase, trebuie să aibă o priză dedicată poziționată într-un loc optim. Conexiunile electrice și sanitare trebuie deci să fie anticipate și luate în considerare înainte de a amenaja bucătăria.

În concluzie, o amenajare funcțională a bucătăriei cu respectarea celor patru reguli de bază de mai sus face ca această încăpere să devină mai plăcută, pentru că te ajută să economisești timp și energie.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs