Antena 3 CNN International News Joe Biden îl acuză pe Vladimir Putin de genocid

Joe Biden îl acuză pe Vladimir Putin de genocid

Președintele american Joe Biden a declarat marți că atrocitățile descoperite în Ucraina sunt calificate drept genocid, spunând că ”este din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să şteargă ideea însăşi de a putea fi ucrainean”.

de Alexandra Ionescu    |   

Președintele SUA a făcut referire pentru prima dată la genocid marți când a vorbit despre creșterea prețurilor la gaze.

„Bugetul familiei voastre, capacitatea de a face plinul la maşină, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de un dictator care declară război şi comite un genocid la celălalt capăt al lumii”, a declarat preşedintele american în timpul unei vizite în statul Iowa dedicate combaterii inflaţiei.

Până acum, administraţia americană nu a pronunţat acest cuvânt, folosit deja de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ulterior, el și-a reiterat evaluarea, spunând că „dovezile se înmulțesc, sunt diferite decât au fost săptămâna trecută, cu atât mai multe dovezi apar”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Biden pentru că l-a folosit, spunând că sunt „cuvintele adevărate ale unui lider adevărat”.

Săptămâna trecută, Zelenski a acuzat Rusia că a comis genocid după ce un număr de cadavre civile au fost descoperite la Bucha în urma retragerii trupelor ruse.

Alți lideri mondiali, precum Boris Johnson din Marea Britanie și Andrzej Duda din Polonia, au folosit și cuvântul „genocid” pentru a descrie acțiunile Rusiei în Ucraina.

Ce este genocidul?

Termenul de genocid a fost creat în 1944 de un avocat evreu polonez pe nume Raphael Lemkin.

Se referă la distrugerea totală sau parțială a unui grup specific, din cauza identității naționale, etnice, rasiale sau religioase a grupului respectiv.

În decembrie 1948, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Convenția pentru prevenirea și reprimarea infracțiunii de genocid care a stabilit genocidul drept infracțiune în temeiul dreptului internațional.

Convenția a stabilit cinci activități care, individual sau împreună, ar putea constitui genocid:

  • Uciderea membrilor grupului;
  • Provocarea de leziuni corporale sau psihice grave membrilor grupului;
  • Aplicarea în mod deliberat asupra grupului a unor condiții de viață calculate să ducă la distrugerea fizică totală sau parțială;
  • Impunerea de măsuri destinate prevenirii nașterilor în cadrul grupului;
  • Mutarea forțată a copiilor grupului într-un alt grup.

Genocidul este greu de dovedit în instanță pentru că „intenția” trebuie stabilită, potrivit ONU. În multe țări diferă chiar și definiția exactă a genocidului.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș