Antena 3 CNN Economic Plata pensiilor în iunie 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunţ pentru pensionarii români

Plata pensiilor în iunie 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunţ pentru pensionarii români

Data la care vin pensiile românilor în iunie 2023 a fost anunţată de ministrul Muncii, Marius Budăi, după ce au existat speculaţii cu privire la o întâriere, din cauza minivacanţei de Rusalii.

de Milena Niță    |   

Oficialul încearcă să-i liniștească pe români şi susţine că nu vor exista întârzieri cu privire la plata pensiilor de stat, în luna iunie 2023.

Astfel, pensionarii vor primi veniturile care li se cuvin la termen, iar poștașii vor fi pe teren, inclusiv în ziua liberă prin lege.

"Pensiile se vor plăti în calendarul stabilit, 1-15 iunie, fără niciun fel de rezervă (...). 

Da (poștașii muncesc și în vinerea din punte - n.r.). Nu va exista nicio zi de întârziere", a declarat ministrul Marius Budăi. 

Citeşte şiCe pensie va avea un român cu salariul minim pe economie, de 3.000 de lei

Şeful Casei de Pensii, anunţ despre plata pensiilor în iunie 2023

"Noi avem convenție încheiată între CNPP si Compania Națională Poșta Română în care sunt stipulați foarte clar termenii atât de plată, cât și de distribuire a pensiilor.

Este o problemă la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie privind acele zile libere. Am vorbit personal cu șeful companiei Poșta Română. Ei vor lucra pe 2 iunie, vineri.

Am primit asigurări că vor începe să distribuie pensiile pe 2 iunie pentru acei beneficiari care au ales plata prin mandat poștal, urmând ca după data de 6 să intram în program normal.

Noi, primele tranșe de bani, le vom vira încă de la sfârșitul lunii mai, să aibă cash să livreze pensiile începând cu data de 2 iunie, vineri.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Până pe data de 15 trebuie achitate toate pensiile pentru cei care au optat pentru plata pensiei prin mandat poștal", a declarat șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, potrivit romaniatv.net.

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Citeşte şi: Pensionarii care vor plăti impozit, după majorare. Câţi bani reţine statul de la români

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

"Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică", potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are