Antena 3 CNN Economic Lista de acte necesare pentru recalcularea pensiei în 2023. Modelul de formular-tip cu care trebuie să mergi la Casa de Pensii

Lista de acte necesare pentru recalcularea pensiei în 2023. Modelul de formular-tip cu care trebuie să mergi la Casa de Pensii

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Lista de acte necesare pentru recalcularea pensiei în 2023. Modelul de formular-tip cu care trebuie să mergi la Casa de Pensii
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    07 Mar 2023   •   20:00

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

"Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Citeşte şiUn pensionar militar a publicat talonul de pensie pe februarie 2023: "Să vedeți ce înseamnă o pensie specială"

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii", se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.

În ce situații se poate cere recalcularea pensiei

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

- prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia

- prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare

- în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

Pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea. 

Ce acte sunt necesare pentru recalcularea pensiei

Pentru recalcularea pensiei, este nevoie ca persoana în cauză să depună o cerere, dar şi o serie de documente la Casa de pensii la care este arondată.

Iată care sunt actele care trebuie depuse pentru recalcularea pensiei, potrivit Casei de Pensii:

- o cerere

- cuponul de pensie

- carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată

- cartea/buletinul de identitate în original și copie.

Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) se găsește formularul pentru cererea de recalculare a pensiei, care poate fi descărcat, printat și completat.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta.

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din "decreței" vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

×
Subiecte în articol: recalcularea pensiei pensie pensii
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close