Antena 3 CNN Actualitate Dotări ultimul răcnet la Poliţia Animalelor. Sindicatele au criticat alocarea exagerată de resurse

Dotări ultimul răcnet la Poliţia Animalelor. Sindicatele au criticat alocarea exagerată de resurse

O maşină de teren marca Ford, cu mulţi cai putere, este folosită de nou-înfiinţata Poliţie a animalelor.

de Georgiana Adam    |   

Creată în urmă cu câteva luni prin Ordonanță de urgență, Poliţia Animalelor i-a dat fostului ministru de interne Marcel Vela oportunitatea să laude că a făcut ceva care va rămâne după mandatul său: un serviciu cu structuri în toate județele din România, cu câteva sute de angajați, dotaţi cu maşini pentru intervenții.

Legea le dă poliţiştilor din acest serviciu dreptul de a intra pe o proprietate privată fără a avea asupra lor un mandat de la judecător. Acest lucru va fi posibil în cazul în care ei constată că un animal se află în pericol. În plus, poliţiştii vor putea da curs, în aceleaşi condiţii, sesizărilor cu privire la animalele care se află în pericol.

Situaţiile în care un animal se poate afla în pericol sunt definite astfel în actul normativ:

  • a) rănirea sau schingiuirea animalelor;
  • b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.

Atunci când polițiștii sesizează că un animal se află într-o situație de pericol vor emite ordin de plasare al acestuia în adăpost. Deținătorul va putea constesta ordinul de plasare al animalului în adăpost în contencios administrativ iar animalul va fi considerat abandonat în condițiile în care deținătorul nu a contestat ordinul de plasare în adopție în termenul legal

Poliţia animalelor, concurenţă uriaşă: peste 4000 de candidaţi pe mai puţin de 300 de posturi

Pentru a intra în sistem, circa 4.300 de candidaţi s-au înscris pentru cele 266 de posturi scoase la concurs în cadrul Poliţiei animalelor.

Polițiștii cu vechime cred că resursele umane și logistrice ar fi trebuit folosite pentru a rezolva alte probleme ale statului. Cu atât mai mult cu cât legislaţie pentru pedepsirea celor ce maltratează animale există din 2004. Iar anumite fapte atrag chiar sancţiuni penale, nu doar contravenţionale.

"Ajungând peste noapte poliţişti, ei vor beneficia şi de vechime în specialitatea studiilor absolvite, adică de medicină veterinară, şi vor obţine şi gradul de comişar şef, cel mai probabil. Putem vorbi chiar şi de salarii de 6-7.000 de lei pentru un comisar şef cu funcţie de conducere, în timp ce pentru agent salariul va fi undeva la 3.500 de lei", spune Cosmin Andreica, Președintele Sindicatului EUROPOL.

El adaugă că pot intra astfel în sistem medici veterinari care nu sunt bine pregătiți, dar care au găsit în Poliţia Animalelor o oportunitate.

Sursa foto: BZI

Subiecte în articol: Poliția Animalelor autospeciala
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"