Antena 3 CNN Actualitate Cererea de strămutare a procesului lui Cherecheș, respinsă de judecători. Avocatul fostului primar, dezvăluiri în exclusivitate

Cererea de strămutare a procesului lui Cherecheș, respinsă de judecători. Avocatul fostului primar, dezvăluiri în exclusivitate

Cererea de strămutare a procesului lui Cherecheș a fost respinsă de judecători. Avocatul lui Cherecheș, Răzvan Doseanu, a venit în platoul Antena 3 CNN, unde a vorbit despre situația fostului primar din Baia Mare.

Cererea de strămutare a procesului lui Cherecheș, respinsă de judecători. Avocatul fostului primar, dezvăluiri în exclusivitate
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Dec 2023   •   15:44

Cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheș, în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare, a fost respinsă, joi, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

„Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Cherecheş Cătălin privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2537/117/2016 al Curţii de Apel Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 decembrie 2023”, este soluția ÎCCJ.

Răzvan Doseanu, avocatul lui Cătălin Cherecheş, a fost prezent în platoul Antena 3 CNN și a vorbit despre acest subiect.

"Astăzi a fost termen pentru soluționarea cererii de strămutare, o cerere care fusese depusă înainte cu o săptămână de pronunțarea hotărârii definitive la Curtea de Apel Cluj.

Am solicitat instanței să-l citeze pe domnul Cătălin Cherecheș la locul de detenție din Germania și să-i permită să participe la soluționarea cererii de strămutare prin intermediul video-conferinței.

Înalta Curte a apreciat că nu se impune să-i permită domnului Cherecheș să exprime un punct de vedere pe propria cerere de strămutare, considerând că documentele sunt suficiente și pot fi luate în vedere pentru a pronunța o soluție", a explicat avocatul, la Antena 3 CNN.

Citește și: Avocatul lui Cătălin Cherecheş, declaraţii de ultimă oră înainte de decizia instanţei: "Am o bănuială"

Avocatul a explicat cum s-ar fi schimbat situația primarului Cherecheș, în cazul în care cererea de strămutare a dosarului ar fi fost admisă.

"Dacă Înalta Curte admite cererea de strămutare, chiar după pronunțarea hotărârii definitive de la Curtea de Apel Cluj, există o dispoziție expres în Codul de procedură penală, referitor la faptul că hotărârea este desființată, se rejudecă apelul, se anulează hotărârea de condamnare, mandatul de excutare, mandatul european, iar domnul Cătălin Cherecheș ar trebui eliberat de îndată", a mai adăugat avocatul.

Răzvan Doseanu, avocatul lui Cătălin Cherecheş, a oferit, de asemenea, detalii despre momentul prinderii primarului în Germania.

"Am discutat cu avocatul din Germania, care avea o confirmare chiar de la un martor ocular, și a infirmat categoric orice ipoteză de încercare de fugă a domnului Cherecheș sau de a se lua la bătaie cu autoritățile germane.

Am înțeles că a fost o procedură mai directă a autorităților germane, care l-au luat, l-au pus pe jos, l-au încătușat și, probabil, cu ocazia acestei acțiuni a fost frecat cu fața de asfalt. Eu am înțeles că a fost și la spital", a mai adăugat avocatul.

"Soluția dată de un judecător incompatibil"

"Dacă întrebați orice juriști, soluția nu ar fi trebuit să fie dată de un judecător incompatibil, iar, în mod cert, procesul lui nu a fost unul corect și echitabil.

De cealaltă parte, magistrații Curții Supreme vor pune în balanță, probabil, interesul statului român, pentru că se pare că, la momentul de față, Cătălin Cherecheș este prezentat de autoritățile române ca un oarecare inamic public al statului român. Se va pune în balanță interesul cetățeanului Cherecheș și, poate, interesul statului român.

Rămâne să vedem dacă judecătorii vor putea să treacă peste presiunea mediatică, dacă vor putea să facă abstracție de plecarea domnului Cherecheș și să dea soluția pe elementele obiective clare, care din punctul de vedere al apărării ar trebui să ducă la admiterea cererii de strămutare.

Cred că este fără precedent ceea ce s-a întâmplat la Cluj, la compunerea completului cu un judecător incompatibil", a spus avocatul.

×
Subiecte în articol: Catalin Chereches avocat condamnare
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close