Antena 3 CNN Actualitate Cum lovește România criza din Republica Moldova | Explicațiile unui analist politic român

Cum lovește România criza din Republica Moldova | Explicațiile unui analist politic român

Dorin Popescu, analist politic şi expert în geopolitică, a explicat cum lovește România ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și cât de mult amestec are Vladimir Putin în actuala criză.

Cum lovește România criza din Republica Moldova | Explicațiile unui analist politic român
Sursa foto: Facebook | Getty Images
de Claudia Popovici    |    11 Feb 2023   •   23:07

"A spus-o în mod oficial, public, anul trecut ministrul român al Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu, că securitatea Republicii Moldova este partea securității României. Este o sintagmă care consfințește un proces fundamental care se desfășoară de câteva zeci de ani.

Deci, ceea ce se întâmplă în Republica Moldova afectează în mod direct interesele și securitatea României, securitatea Republicii Moldova fiind văzută, iată, în mod corect, aș spune eu, ca parte a securității României.

Cum anume afectează România? În primul rând ce se întâmplă la Chișinău, aș spune că este o schimbare, o schimbare cu consecință și efecte pozitive.

Dorin Recean este mai bine echipat pentru a răspunde provocărilor în creștere. Are o experiență nu doar în zona militară și de securitate. Are o experienţă și în calitate de ministru. A fost ministrul de interne în 2 guverne.

Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, are deplină încredere în el. Este unul din oamenii extrem de apropiați doamnei președinte Maia Sandu. Are o agendă și o și un profil proeuropean explicit.

Deci, din punctul meu de vedere, dacă va primi la învestire votul de încredere al Parlamentului Republicii Moldova, nu numai acolo există o virgulă dacă nu cumva vom asista la privare în interiorul partidului de guvernământ.

Dar dacă va fi învestit ca nou premier, atunci lucrurile se vor simplifica în bine.

Însă ce se întâmplă în Republica Moldova va depinde foarte, foarte mult de ceea ce se întâmplă pe flancul estic și sudic din Ucraina. Pentru că am spus-o de la bun început și au fost dovezi covârșitoare în acest sens.

Republica Moldova este pe hărțile rusești ale războiului. Republica Moldova este o țintă directă și indirectă a agresiunii militare a Federației Ruse. Şi numai faptul că armata ucraineană a oprit înaintarea Armatei Roșii pe flancul de sud și de est, numai acest lucru a făcut ca armata rusă să nu se poată apropia de Republica Moldova teritorial.

Însă acest obiectiv de a destabiliza situația politică și economică și socială din Republica Moldova, Moscova îl are încă pe agendă și va încerca de bună seamă Moscova să se folosească de toate vulnerabilitățile reale care există în Republica Moldova sărăcie, nivel de trai relativ redus, nivel ridicat al inflației, economia, care are foarte mari probleme.

Moscova are și foarte multe instrumente de acțiune politică în sensul destabilizării pe teritoriul Republicii Moldova. Deci situația critică va continua în Republica Moldova.

Am nădejde însă că actuala schimbare de bun augur și că Dorin Recean va răspunde mai bine decât guvernul precedent la amenințările hibride care vin în continuare din est în ceea ce privește Republica Moldova", a explicat Dorin Popescu, analist politic şi expert în geopolitică, în emisiunea News Magazine de la Antena 3 CNN. 

 

 

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close