Antena 3 CNN Actualitate Educație Liceele din România care scot olimpici internaţionali pe bandă rulantă

Liceele din România care scot olimpici internaţionali pe bandă rulantă

Elevii români câştigă medalie după medalie la cele mai importante concursuri derulate la nivel internaţional. Liceul Internațional de Informatică din București este una dintre unităţile de învăţământ care dau cei mai mulți olimpici.

Liceele din România care scot olimpici internaţionali pe bandă rulantă
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    29 Aug 2023   •   11:18

Performanţă după performanţă pentru elevii români la cele mai importante concursuri educaționale derulate la nivel internațional.

Liceul Internațional de Informatică din București se numără printre liceele care oferă cei mai mulți olimpici României. 

Potrivit legii, olimpicii primesc burse în funcție de locul pe care îl câștigă în cadrul olimpiadelor internaţionale.

Conform noii legi a Învățământului Preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial, cea mai mare valoare o are bursa de excelență olimpică I, de 3.000 de lei. Bursa este oferită elevilor care ocupă primul loc la concursurile internaționale.

Citeşte şi: Elevii români, o nouă performanță incredibilă. Șapte medalii de aur, argint și bronz și alte premii la Olimpiada Internațională de Științele Pământului

Liceul Internaţional de Informatică, fabrica de medalii la olimpiade

România a obținut locul I pe țări la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Seniori, desfășurată în Antalya, Turcia. În cadrul acestei olimpiade, cinci elevi de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti au fost medaliaţi.

Alţi şapte elevi au urcat pe podium şi la Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor din Asia. Elevii Liceului Internaţional de Informatică au obţinut rezultate remarcabile la Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor din Asia (APhO 2023), desfăşurată în perioada 21 - 28 mai, la Ulan Bator (Mongolia).

Rezultat istoric şi la Olimpiada Internațională de Matematică pentru elevii aceluiaşi liceu. Olimpicii au obținut cinci medalii de aur și una de argint la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată la Chiba, în Japonia.

Rezultate excepționale şi la Olimpiada Internațională de Chimie, organizată în Elveția. În cadrul acestui concurs educaţional, Liceul Internaţional de Informatică şi-a trecut în palmares o medalie de argint.

O altă performanţă remarcabilă a elevilor de la Liceul Internaţional de Informatică este cea de la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. Elevii au obţinut o medalie de aur, două de argint şi una de bronz.

Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu", Bucureşti

Şi elevii Colegiului Național de Informatică "Tudor Vianu" strălucesc în competiții internaționale.

Medalie de aur şi cel mai mare punctaj au fost obţinute de către unul dintre elevii Colegiului Național de Informatică "Tudor Vianu" la Olimpiada Europenă de Geografie. Acest rezultat remarcabil a reuşit să plaseze România pe prima poziție în clasamentul pe țări la Olimpiada de Geografie. 

Totodată, alţi doi elevi din cadrul aceluiaşi liceu au obţinut rezultate excepționale şi la Olimpiada Internațională de Chimie, organizată în Elveția.

Mai mult decât atât, în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată în perioada 10 - 20 august în Chorzow, un elev al liceului a obținut calificativul „Very Good”, un punctaj echivalent celui pentru care se acordă medalia de argint.

Alte licee care scot olimpici internaţionali

Printre liceele din România care scot olimpici internaţionali se mai numără şi Colegiul Național "Sfântul Sava”, București. O medalie de argint a fost obţinută cu mândrie la Olimpiada Internaţională de Lingvistică de către unul dintre elevii liceului de top din Capitală. În timp ce la Olimpiada Internaţională de Geografie, desfășurată în Indonezia, unde România s-a clasat pe locul 1 pe națiuni, o elevă a colegiului a obţinut medalia de aur.

Şi Colegiul Național Iaşi se mândreşte cu elevii olimpici care strălucesc în concursurile internaţionale. La Olimpiada Internațională de Științele Pământului, organizată online de India, unde au concurat peste 160 de tineri din întreaga lume, un elev din cadrul Colegiului Național Iaşi a obținut calificativul „Very Good”, un punctaj echivalent celui pentru care se acordă medalia de argint.

Totodată, şi la Olimpiada Internațională de Geografie desfăşurată în Indonezia, unde România s-a clasat pe locul 1 pe națiuni, una dintre medaliile de aur a fost obținută de către unul dintre elevii colegiului din Iaşi.

Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu se află şi el pe lista liceelor care oferă României olimpici internaţionali. În cadrul Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţele Pământului, unul dintre premiile echivalente cu medalia de argint a fost obţinut de către o elevă a Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu.

Olimpicii internaționali primesc burse de până la 3.000 de lei pe lună, din toamnă

Potrivit edupedu.ro, olimpicii internaţionali vor primi bursele și în funcție de locul pe care îl câștigă la concursurile educaţionale internaţionale.

Astfel că, cei care participă la olimpiadele școlare internaționale, respectiv la campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și obțin locul I primesc 3.000 de lei lunar, cei care iau locul al II-lea primesc 2.250 de lei pe lună, în timp ce cei de pe locul al III-lea 1.500 de lei. Totodată, pentru mențiune se oferă 750 de lei pe lună. 

"Bursele de excelență olimpică I se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar", potrivit sursei citate.

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close