Antena 3 CNN Actualitate "S-a creat emoție cu sirienii și afganii!" | Ministrul Predoiu dezvăluie câți migranți vrea Austria să trimită în România, pentru ca țara noastră să fie primită în Schengen

"S-a creat emoție cu sirienii și afganii!" | Ministrul Predoiu dezvăluie câți migranți vrea Austria să trimită în România, pentru ca țara noastră să fie primită în Schengen

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a comentat, după reuniunea Forumului de la Salzburg, asupra condițiilor pe care Austria le-a impus României pentru a debloca admiterea țării noastre în Schengen.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Dec 2023   •   15:34

Evenimentul se desfășoară pe 11 și 12 decembrie în Slovenia.

Admiterea ar urma să se facă etapizat, mai întâi în "Air Schengen", ceea ce ar presupune renunțarea la controlul pașapoartelor pe aeroporturile din spațiul de liberă circulație.

În context, ministrul Predoiu s-a arătat rezervat cu privire la posibilitatea unei decizii concrete de admitere a României până la finele acestui an.

Cătălin Predoiu: "Mai sunt multe de discutat"

"Am avut discuții legate de posibilitățile tehnice de a lua o decizie în luna decembrie, plecând de la situația concretă din fiecare dintre țările noastre și de la ceea ce dorim și ce limite avem, fiecare, în a decide în aceste discuții. Pot să vă spun că aceste discuții vor continua. Ele au fost pozitive, au adus ceva progrese, dar mai sunt încă multe lucruri de discutat", a spus ministrul român.

Una dintre condițiile care au stârnit emoție în țara noastră se referă la returnarea migranților care au ajuns în România și au fost înregistrați aici, după care au intrat ilegal în Austria.

Aș vrea să mă refer la unele chestiuni tehnice, denumite în țară ca fiind condiții puse de Austria. În primul rând că în documente nu sunt numite condiții, sunt numite măsuri adiacente (...) În substanța lor, sunt proceduri pe care la ora aceasta România le aplică. Sunt proceduri care sunt cuprinse în criteriile Schengen, mai precis în Acordul Dublin. Deci, la ora aceasta România aplică aceste proceduri și menționarea lor de către partea austriacă are în vedere dorința ca aceste proceduri să continue să fie aplicate.

Cătălin Predoiu: "În 2023, vorbim de 120 de migranți ilegali, care au ajuns din România în Austria"

S-a creat emoție, din câte am văzut, cu această perspectivă, de a se transfera în masă din Austria în România cetățeni sirieni sau cetățeni afgani care ar fi migranți ilegali și, în felul acesta, interesele noastre ar fi afectate.

În realitate, este vorba de a proceda la retrimiterea acelor cetățeni care au intrat prin România, au fost înregistrați în România, în EURODAC sau în SIS – Sistemul Schengen și care, mai departe, au migrat ilegal în Austria. Conform regulilor Dublin în vigoare, odată ce sunt capturați în Austria și se constată că sunt în stare de migrațiune ilegală, după regulile existente sunt trimiși în țara de unde au venit, adică în România.

Nu e vorba de nicio altă procedură.

Vă dau numai o cifră. Anul acesta, vorbim de 120 de cetățeni. Deci, aplicăm aceste reguli și nu sunt lucruri în plus pe care România să fie obligată le să aducă, față de ce există în prezent în criteriile Schengen", a arătat Cătălin Predoiu, potrivit unei declarații publicate pe site-ul Ministerului de Interne.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close