Antena 3 CNN Actualitate Eugen Tomac: ”Este oficial! România nu intră în Schengen în acest an!”

Eugen Tomac: ”Este oficial! România nu intră în Schengen în acest an!”

Eugen Tomac a anunțat că România nu va intra cu siguranță în Schengen anul acesta.

Eugen Tomac: ”Este oficial! România nu intră în Schengen în acest an!”
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    29 Noi 2023   •   20:27

”Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an. 

Pe 5 decembrie se va discuta doar despre accesul nostru în Schengen, dar nu se va vota. 

Sunt profund revoltat să văd cum această putere ratează în fiecare zi acest obiectiv de grad zero pentru România. 

Altele sunt prioritățile lor, vizite prin Africa, Dubai și măriri de taxe și impozite. 

Locul nostru este în UE, dar aici trebuie să muncești pentru fiecare obiectiv și să fii credibil atunci când ceri sau să joci dur atunci când ești umilit. 

Nehammer ne umilește din nou într-un mod absolut scandalos!”, a scris Eugen Tomac pe o rețea socială. 

Zilele trecute, Chestorul Parlamentului European Victor Negrescu i-a trimis o scrisoare cancelarului austriac, Karl Nehammer, în care i-a cerut să nu mai blocheze aderarea României la spațiul Schengen.

"România îndeplinește de peste 12 ani toate criteriile specifice Spațiului Schengen. În pofida acestui lucru, aderarea țării mele la zona de liberă circulație a fost blocată fără niciun fel de justificare legală. Din nefericire, anul trecut, când toate argumentele au fost de partea României, prin veto-ul aplicat de Austria, parcursul țării mele spre spațiul Schengen a fost blocat, deși România este mai pregătită din punct de vedere tehnic decât Croația. Argumentele prezentate de guvernul dumneavoastră nu privesc România, și afectează din păcate o relație de prietenie extraordinară care leagă Austria de țara mea de foarte mulți ani. În motivarea refuzului, reprezentanții Austriei au prezentat date declarate eronate de către Comisia Europeană despreun flux de migranți care ar trece prin țara noastră și au fost solicitate verificări suplimentare", arată Victor Negrescu în scrisoarea adresată Cancelarului Federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, precum și ministrului federal de interne Gerhard Karner.

Eurodeputatul român precizează că Raportul de analiză de risc 2022/2023 al Frontex nu prezintă nicio dovadă concludentă în ceea ce privește trecerile ilegale din Balcanii de Vest, în special prin România.

Negrescu afirmă că România a realizat o serie de demersuri care arată clar faptul că românii merită în Schengen.

"Românii nu au nimic cu Austria, iar România nu este responsabilă pentru ceea ce nu funcționează în spațiul Schengen și în politică europeană de migrație și azil, sau pentru evenimentele geopolitice care cauzează un flux migratoriu. Țara noastră asigură protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene și a dezvoltat soluții care pot fi aplicate în comun la nivel european pentru a ne asigura că țările noastre nu sunt afectate de migrația ilegală. De aceea, aderarea României la spațiul Schengen poate fi doar o valoare adăugată pentru UE. (...) Fac apel, astfel, domnule cancelar, la analizarea obiectivă și tehnică a argumentelor prezentate. Ele prezintă realitatea și confirmă necesitatea ca anul acesta, în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne, România să fie primită în spațiul Schengen. În speranța că această scrisoare să producă efectul scontat, vă asigur de disponibilitatea mea la dialog privind acest subiect important pentru Uniunea Europeană, Austria și România", încheie Negrescu.

×
Subiecte în articol: Schengen eugen tomac
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close