Antena 3 CNN Actualitate Urmează prima grevă din istoria M.A.I.! Anunţ de ultimă oră al Sindicatul Europol

Urmează prima grevă din istoria M.A.I.! Anunţ de ultimă oră al Sindicatul Europol

Ministerul Afacerilor Interne ar putea intra în grevă. Sindicatul Europol a anunțat că în urma negocierilor contractului colectiv de muncă pentru angajați, M.A.I. a refuzat o serie de propuneri vitale.

Urmează prima grevă din istoria M.A.I.! Anunţ de ultimă oră al Sindicatul Europol
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Ioana Mircea    |    22 Iul 2022   •   22:57

Angajaţii MAI ar putea intra în grevă pentru că în urma unor negocieri cu privire la contractul colectiv de muncă, reprezentanții instituției au refuzat o serie de propuneri.

Contractul colectiv de muncă (CCM) ar fi valabil pentru întreg personalul contractual/civil din cadrul M.A.I., indiferent de structură.

Negocierea contractului colectiv a fost inițiată în urmă cu aproximativ o lună și jumătate iar partea sindicală a fost reprezentată de cele trei organizații sindicale reprezentative la nivelul M.A.I., printre care se numără și Federația Publisind din care face parte Sindicatul Europol.

„Dacă în cazul Acordul colectiv, valabil pentru polițiști, am scris la momentul respectiv că a fost o adevărată cacealma, fiind inițiat, negociat și încheiat în aceeași zi, având la masă lideri ai unor organizații sindicale care nu au reprezentativitate, și care au fost folosiți de către MAI pentru a bloca orice propunere care să vizeze stabilirea unor drepturi suplimentare pentru polițiști, în ceea ce privește Contractului colectiv, valabil pentru personalul contractual, MAI a respectat întocmai prevederile legale.

Precizăm că procedura de anulare a acestui Acord colectiv este în derulare.

De asemenea, în cazul negocierii CCM-ului nu au mai îndrăznit să se folosească de organizații sindicale nereprezentative și de lideri aserviți pentru ca acestea să semneze Contractul colectiv, pentru că erau conștienți că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va refuza înregistrarea acestuia”, arată o informare a sindicatului.

În cazul în care apare refuzul angajatorului de a accepta propunerile formulate unanim de către Federația Publisind, FSNPPC și Smart LEX, se pot crea premisele organizării primei greve din Ministerul Afacerilor Interne.

„Sigur, până la momentul încetării activității de către personalul contractual, legea ne obligă să parcurgem etapele concilierii și medierii care se vor asigura de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

După această etapă a concilieri, dacă MAI nu va accepta revendicările, este obligatorie notificarea unităților M.A.I. despre organizarea grevei de avertisment care nu poate dura mai mult de două ore și în cele din urmă a grevei propriu-zise, pe perioadă nedeterminată”, precizează sindicatul.

Totodată, sindicaliștii au susținut că personalul contractual din MAI, respectiv, IGPR, IGPF, IGI, IGAV, DGPI, DGA, ISU, jandarmerie și toate celelalte structuri care au încadrat personal contractual nu are nicio interdicție prevăzută în lege pentru a organiza grevă, potrivit Mediafax.

×
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close