Antena 3 CNN Actualitate Sinteza Zilei: Interviu CNN cu președintele Turciei, difuzat LIVE de Antena 3 TEXT + VIDEO

Sinteza Zilei: Interviu CNN cu președintele Turciei, difuzat LIVE de Antena 3 TEXT + VIDEO

Sinteza Zilei: Interviu CNN cu președintele Turciei, difuzat LIVE de Antena 3 TEXT + VIDEO
18 Iul 2016   •   22:54

CNN International  a difuzat, luni seară, un interviu eveniment cu cu președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan.

Interviul a fost difuzat LIVE, în exclusivitate, de Antena 3, singurul post de știri din România afiliat CNN International:

Becky Anderson: Aș vrea să vorbim puțin despre ce s-a întâmplat în acea noapte. Unde vă aflați, ce făceați și cum ați aflat de ce se întâmplă?

Recep Tayyip Erdogan: Vă mulțumesc mult. În primul rând, pe data de 15 eram cu familia mea, într-o vacanță de cinci zile și în acea noapte, în jurul orei 22:00, am primit niște vești. Mi s-a spus ce se întâmpla, am fost informat că în Istanbul și în Ankara dar și în alte locuri existau niște mișcări. Am decis să plecăm de acolo, erau cu mine soția, ginerele, nepoții, toată familia mea era acolo cu mine. Înainte de a pleca de acolo, am vrut să invit presa acolo, am lansat un apel la poporul turc, prin intermediul canalelor TV, dar postul național nu mai transmitea deja, deci am fost obligați să trecem la planul B și atunci am trecut la smartphone-uri, am intrat în direct la TV și am transmis mesajul meu oamenilor, le-am cerut să iasă în stradă și imediat după aceea am aflat că oamenii chiar au ieșit masiv. A fost foarte important, pentru că singura limbă pe care acești puciști era cea vorbită de popor.

Becky Anderson: Ați intrat pe post pe canalul nostru afiliat, CNN Turk. Acolo ați lansat acest apel. A fost un moment critic, a fot prima oară când v-a văzut cineva la televizor. Sunteți de acord că există o oarecare ironie în acest fapt? Ați apărut pe unul din puținele canale private din Turcia. Ar trebui să apreciați într-o oacare măsură presa liberă, pentru că v-a ajutat în această privință.

Recep Tayyip Erdogan: Întotdeauna am respectat presa liberă și canalele media private. Pe parcursul guvernării noastre, în 14 ani, mereu am susținut independența presei, am susținut astfel de afaceri media și am mulțumit CNN pentru ce a făcut în acea noapte.

Becky Anderson: Canalele private v-au oferit posibilitatea de a vă exprima liber. Vă angajați să apărați libertate de expresie pentru presă, pe viitor?

Recep Tayyip Erdogan: Când e vorba despre presă liberă, nu am avut nicio problemă cu asta. Dacă există în continuare voci care spun că nu există presă liberă în Turcia, trebuie să spun că a fost vorba despre o tentativă de puci. Sunt oameni care îi susțin pe puciști, există canale media care susțin puciștii și canale care nu îi susțin. Sistemul juridic din Turcia va lua niște măsuri, pentru că acești oameni, care au susținut puciul, ar trebui să fie puși la locul lor, altfel poporul va fi dezinformat, înșelat. Vorbim încă despre o situație în care 280 de oameni au murit, peste 500 de oameni au fost răniți foarte grav, sunt oameni în stare critică, poporul m-a adus în acest punct, dacă nu fac nimic împotriva puciștilor, îmi vor cere socoteală.

Becky Anderson: Ce s-a întâmplat în timpul zborului, pentru că existau zvonuri că avioane de luptă vă hărțuiau avionul. Știați că se întâmplă asta la acel moment?

Recep Tayyip Erdogan: Eram informat în timp real despre tot ce se întâmpla. Puciștii luaseră controlul asupra turnului de control de la Ataturk, din Istanbul, șeful Poliției știa ce trebuia să facă, i-am transmis, eram în legătură permanentă. Sigur, eram în aer, deci existau niște goluri de comunicare, dar am discutat cu piloții mei și i-am întrebat cât timp putem sta în aer, pilotul mi-a spus între 3 și 4 ore. De când am aterizat, avioane F16 au început să zboare asupra noastră, foarte aproape de noi, la o viteză supersonică, pentru că, după cum știți, la asemenea viteze există acel boom sonic și sunetul perceput de urechea umană este perceput ca o explozie. De aceea s-a vorbit foarte mult despre bombe.

Becky Anderson: A existat vreun moment în care v-ați gândit că la momentul aterizării nu veți mai fi președinte al Turciei?

Recep Tayyip Erdogan: Nu mi-a trecut prin minte niciodată nu voi mai fi președinte. Eram cu colegii mei și nu am avut acest gând deloc. Nu ne-a îngrijorat această posibilitate. Încă de la primele declarații am spus că statul este intact, funcțional, președintele rămâne la conducere și că acești invadatori vor fi prinși de îndată ce va fi posibil, cât mai repede. A fost nevoie de 12 ore pentru a obține rezultatele.

Becky Anderson: Ce le spuneți celor care, în primele ore ale acestei mișcări au spus că dumneavoastră ați orchestrat întreaga operațiune?

Recep Tayyip Erdogan: Așa cum spuneam, aceasta este o dezinformare. Cum să pun eu la cale așa ceva? Cum să las să moară atât mulți civili? Sunt mii de oameni care au încercat să blocheze trecerea tancurilor, sute de morți, mii de răniți. Cum ar putea conștiința umană să suporte așa ceva? Voi fi primul care va respinge o astfel de idee, suntem dispuși oricând să ne dăm noi viața pentru popor, așa facem noi politică. Este o binecuvântare pentru noi că am reușit să dăm cea mai puternică lovitură, poate indirectă, acestei organizații teroriste care a încercat să preia puterea. Acum au ieșit la iveală planurile reale.

Becky Anderson: Vă referiți la un grup condus și inspirat de un om care se numește Fethullah Gulen și care este pe teritoriul SUA, un cleric musulman. Ați cerut ca el să fie extrădat sau arestat. Turcia a făcut o cerere oficială de extrădare către Washington?

Recep Tayyip Erdogan: Am făcut această cerere către președintele Obama, ministrul turc de Externe a avut câteva discuții în acest sens, dar săptămâna aceasta va fi redactată și o cerere oficială în acest sens, care va fi trimisă în SUA.

Becky Anderson: "Orice țară care stă în spatele lui Gulen nu este o prietenă a Turciei și intră în război cu Turcia." Un oficial turc a spus asta, în primul rând, această declarație se referă la Statele Unite, firește. Ce se întâmplă dacă Statele Unite nu îl arestează sau nu îl extrădează pe Gulen?

Recep Tayyip Erdogan: Este foarte simplu. Trebuie făcută o solicitare, dacă nu există răspuns pozitiv... de fapt, dacă Statele Unite vor considera că există infractori pe teritoriul Turciei și vor cere extrădarea lui, eu nu voi accepta acest lucru, în calitate de președinte. Pentru că noi întotdeauna am extrădat oamenii în cazul cărora am primit astfel de cereri. Niciodată nu am refuzat o astfel de cerere. Avem un acord de extrădare între Turcia și SUA. Dacă voi sunteți partenerii mei strategici și îmi cereți să extrădez pe cineva, dar eu vă cer același lucru și voi nu o faceți, nu este în regulă. Trebuie să existe reciprocitate în aceste situații. Chiar dacă este cetățean american, SUA nu ar trebui să țină pe teritoriul lor un astfel de terorist. Suntem parteneri strategici, există documente care atestă asta iar SUA trebuie să îl extrădeze pe acest individ în Turcia.

Becky Anderson: Eu știu că nu sunteți un om care să facă amenințări gratuite, ați spus că orice țară stă în spatele lui Gulen intră într-un război cu Turcia. Vreau să înțeleg dimensiunile situației la acest moment.

Recep Tayyip Erdogan: Nu știu la ce anume s-a referit exact premierul în această frază, dar toți șefii de guvern cu care am stat de vorbă pe această temă mi-au dat răspunsuri pozitive la cererea noastr. Au fost mereu de acord cu cooperarea între state, în această privință, să se poarte discuții, dacă avem nevoie de legislație mutuală, se pot purta oricând discuții deschise, inclusiv în privința acordurilor de extrădare.

Becky Anderson: Gulen nu este pe o listă a teroriștilor în SUA. Poate există criterii diferite între SUA și Turcia, când vine vorba de terorism?

Recep Tayyip Erdogan: Atunci când SUA cer extrădarea unui terorist, dacă Turcia nu are acel individ pe lista teroriștilor, cum facem? Poate persoana respectivă nu este pe lista teroriștilor, dar dacă este pe lista mea și avem un acord, atunci când eu solicit, ar trebui să îl extrădați. Sunt foarte multe exemple care demonstrează că acest mecanism funcționează foarte bine. Bin Laden este un exemplu bun în acest sens. Era un terorist? Afganistanul nu îl considera terorist dar a existat o cerere și Statele Unite l-au ucis acolo unde l-au găsit. Acordurile noastre de extrădare a infractorilor ar trebui să preceadă orice incluziune a unui individ pe o listă, de orice gen ar fi ea. Există mai multe dosare care sunt pregătite chiar în aceste momente și care vor fi trimise națiunilor.

Becky Anderson: Știm când se va întâmpla asta?

Recep Tayyip Erdogan: Săptămâna aceasta începe acest proces.

Becky Anderson: Ați spus că ar trebui să fie voința poporului și ați discutat despre posibilitatea de a reintroduce pedeapsa capitală, dacă toată lumea este de acord cu asta. Susțineți această posibilitate? Pentru că problema pedepsei capitale s-ar referi inclusiv cu cei opt militari care au fugit în Grecia și cu Gulen, care acum se află în SUA

Recep Tayyip Erdogan: În fața acestor incidente, cetățenii au cerut această revenire la pedeapsa cu moartea. În SUA există, în Rusia, în China. Națiunile europene nu au pedeapsa capitală. Pedeapsa capitală a fost abolită, pentru că ne doream să devenim membru UE, dar putem reveni oricând asupra ei și o putem reintroduce, dacă Parlamentul decide asta.

Becky Anderson: Credeți că este posibil?

Recep Tayyip Erdogan: Cred că este probabil. După atât de multe incidente teroriste, poporul vrea să îi vadă pe acești teroriști uciși. Pentru că asta sunt ei, teroriști. "De ce ar trebui să îi țin nu știu câț ani în închisoare, să plătesc pentru asta?" Așa gândesc oamenii. Sunt oameni care și-au pierdut rudele, prietenii, poporul este foarte sensibil la această problemă. Ce le spun eu oamenilor este simplu: este evident vorba despre trădare și cererea poporului nu poate fi respinsă de Guvern. Sigur, va fi nevoie de o decizie a Parlamentului, liderii politici vor discuta, și eu, ca președinte, voi aproba orice decizie a Parlamentului.

Becky Anderson: Între timp, presupun că vă veți asigura că acele mii de persoane arestate după acest incident vor avea parte de un proces corect.

Recep Tayyip Erdogan: Fără îndoială. Aceste proceduri au început deja. Nu știu cât vor dura procesele, dar sistemul judiciar funcționeză și eforturile justiției trebuie lăudate. Apreciez ce au făcut pe durata acestui eveniment și forțele armate au refuzat să se alăture puciștilor, au rămas de partea poporului și astfel au reușit să înăbușe acest puci.

Becky Anderson: Aș vrea să vorbim și despre ce se întâmplă la baza de la Icirlik. Astăzi, au fost percheziții acolo, unde sunt numeroase trupe americane, sunt în siguranță aceste trupe? Probabil în Statele Unite s-au întrebat la cine să sune, mai există personal militar acolo? Pe cine sună Washington?

Recep Tayyip Erdogan: Washingtonul știe pe cine să sune în Turcia. L-au contactat pe ministrul nostru de Externe, pe ministrul Apărării și atunci când sună, li se răspunde. Dar trebuie să spun clar, nu doar baza de la Icirlik, ci toate bazele militare din Turcia, peste tot a fost oprit curentul. Dacă nu se oprea alimentarea cu curent electric, atunci toate avioanele de la aceste baze ar fi decolat. Și avioanele în posesia teroriștilor ar fi însemnat un pericol extrem pentru popor. Sigur, este o măsură temporară și alimentarea va reveni când va fi în regulă. Vorbim despre o strategie și o tactică rezonabilă.

Becky Anderson: În orele de după puci, v-ați referit la această situație ca fiind un dar de la Dumnezeu pentru a avansa cu planul dvs pentru o nouă Turcie. Cum ar arăta această nouă Turcie? Sunt atât de mulți oameni care vi s-au opus, s-au opus măsurilor propuse de dvs foarte mult timp.

Recep Tayyip Erdogan: Nu vrem să cădem la pace cu grupările teroriste, dar mereu i-am privit cu ochi buni pe cei care nu s-au alăturat niciodată teroriștilor, care au vrut doar să își apere patria și poporul. Întotdeauna am primit cu brațele deschise acești oameni.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close