Antena 3 CNN Actualitate Istoricul Marius Oprea, scrisoare către Bogdan Licu: „V-am înștiințat în legătură cu distrugerea unor documente din arhivele fostei Securități”

Istoricul Marius Oprea, scrisoare către Bogdan Licu: „V-am înștiințat în legătură cu distrugerea unor documente din arhivele fostei Securități”

Istoricul Marius Oprea, scrisoare către Bogdan Licu: „V-am înștiințat în legătură cu distrugerea unor documente din arhivele fostei Securități”
Sursa foto: foto: Agerpres
04 Iul 2019   •   16:13

Istoricul Marius Oprea a transmis o scrisoare deschisă către procurorul general interimar Bogdan Licu. Aceasta a fost transmisă prin intermediul paginii sale de facebook, în care reamintește înștiințarea în legătură cu distrugerea unor documente din arhivele fostei Securități, aflate în păstrarea Ministerului Public.

„Dumneavoastră ați spus că veți verifica, iar eu că voi reveni cu detalii. În ceea ce mă privește, revin cu aceste detalii, cu atît mai mult cu cît am aflat între timp că Direcția Parchetelor Militare infirmă că s-ar fi dat vreodată dispoziții de distrugere a unor documente.
În septembrie 1999, în vremea în care eram consilier al președintelui Emil Constantinescu, acesta pregătea o ședință cu factorii responsabili care aveau în păstrare arhivele fostei Securități. I-am atras atenția domnului președinte că aceste arhive se află nu numai la Serviciul Român de Informații și la Serviciul de Informații Externe, cum îndeobște se credea și că în 1990, în urma unei Hotărîri de Guvern cu numărul 1134/1990, semnată de primul ministru Petre Roman, dar rămasă multă vreme nepublicată (a apărut abia în Monitorul Oficial nr. 151, din 2 iulie 1992), Ministerul Justiției și Ministerul Public (Parchetul General) au primit în păstrare o mare parte din arhivele fostei Securități”.

 (....)„Vă reamintesc că practica distrugerii dosarelor fostei Securități ”cu forme legale” nu este una nouă, ea fiind cunoscută încă din 1991, odată cu izbucnirea ”scandalului Berevoiești”, cînd s-a putut face dovada unor distrugeri sistematice de documente de către Serviciul Român de Informații. În legătură cu acele fapte, s-a făcut o anchetă penală, ale cărei concluzii nu au fost făcute publice nici pînă astăzi. (....)

„Întrucît există suspiciunea distrugerii continuate de documente chiar și după așa-zisul ”scandal Berevoiești” și pînă la înființarea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități, vă rog respectuos să investigați, pe lîngă distrugerea documentelor din custodia Ministerului Public, și dacă există diferențe majore între cantitatea totală de dosare păstrate de SRI și predate de SRI la CNSAS și cifrele meționate mai sus”, a scris istoricul pe pagina sa de facebook.

×
Parteneri
Raisa, fetiţa de 2 ani dispărută ieri din fața casei, a fost găsită moartă
x close