Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale pentru parlamentari

Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale pentru parlamentari

Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale pentru parlamentari
Sursa foto: Foto:presidency.ro
23 Dec 2015   •   15:03

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru completarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, care introduce pensiile speciale pentru parlamentari, act normativ care a fost reexaminat de Parlament. 

Administraţia Prezidenţială a anunţat, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 23 decembrie a.c., următoarele decrete:
 
Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 14/2015 pentru completarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi pentru modificarea art. 39 alin. (72) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale (anterior, Președintele României a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate, în data de 25 noiembrie a.c.);

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 45 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor (anterior, Președintele României a trimis legea spre reexaminare Parlamentului în data de 23 octombrie a.c.);

Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor (anterior, Președintele României a trimis legea spre reexaminare Parlamentului în data de 10 iulie a.c.).

Legea a fost trimisă iniţial de preşedinte la reexaminare, dar solicitarea lui Iohannis a fost respinsă, săptămâna trecută.
În luna septembrie, Parlamentul a adoptat modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor în sensul ca parlamentarii să nu mai beneficieze de autoturisme în colegiile şi circumscripţiile electorale, iar, în schimb, să primească o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport, care va fi decontată prin declaraţii pe propria răspundere.
 
Suma nu este cuprinsă în lege, ci rămâne să fie stabilită de către conducerea Parlamentului, cuantumul fixat în acest mooment fiind de 1.400 de lei.
 
În luna octombrie, Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acestui proiect, subliniind faptul că drepturile materiale de care beneficiază deputaţii şi senatorii sunt instituite în scopul exercitării mandatului acestora, însă la stabilirea cuantumului lor trebuie să fie avute în vedere criterii "clare, precise, obiectiv realizabile".
 
Parlamentul a respins această cerere, iar legea a trebuit să fie promulgată în forma adoptată iniţial.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close