Antena 3 CNN Actualitate Locale Lista șpăgilor luate de angajați la Spitalul Județean Botoșani. Mită de 5.000 de euro, inclusiv pentru un post de spălătoreasă sau muncitor

Lista șpăgilor luate de angajați la Spitalul Județean Botoșani. Mită de 5.000 de euro, inclusiv pentru un post de spălătoreasă sau muncitor

11 persoane din Spitalul Județean Botoșani au fost reţinute şi patru au fost puse sub control judiciar, după audierile-maraton în dosarul mitei pentru angajări în unitatea medicală unde o gravidă a murit ignorată de medici.

Lista șpăgilor luate de angajați la Spitalul Județean Botoșani. Mită de 5.000 de euro, inclusiv pentru un post de spălătoreasă sau muncitor
Sursa foto: Facebook/ Spitalul Judetean Botosani
de Mia Lungu    |    Paul Ciurari    |    14 Dec 2023   •   16:41

Șpăgile ajungeau la 15.000 de euro, cu mită de până la 5.000 de euro inclusiv pentru un post de spălătoreasă sau muncitor.

Printre cei reținuţi se află şi fostul manager al spitalului, Doina Caba, care a demisionat în vară, la presiunea angajaților revoltați că le-au fost tăiate din sporuri.

În dosarul de mită este vizată și șefa organizației județene PSD, respectiv a Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Potrivit procurorilor, în perioada 2018 – 2023, inculpații ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical:

– bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ș.a., sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro, cu precizarea că sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional. În anul 2019, “costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro.

– sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

Până în prezent, sumele de bani, identificate, ce ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridica la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close