Antena 3 CNN Actualitate Locale Unul din cele mai celebre cazinouri din România, tot mai aproape de prăbuşire

Unul din cele mai celebre cazinouri din România, tot mai aproape de prăbuşire

Unul din cele mai celebre cazinouri din România, tot mai aproape de prăbuşire
10 Aug 2015   •   13:17

Pagina neagră din istoria Cazinoului Vatra Dornei îşi derulează noi episoade şi nimeni nu pare să vrea să salveze monumentul istoric de la prăbuşire, scrie Monitorul de Suceava.

Conform sursei citate, în noiembrie anul trecut, clădirea a ajuns în administrarea firmei Ecoland Production SRL Botoşani, care a preluat-o de la Fondul Bisericesc Ortodox Religionar al Bucovinei în contract de locaţiune pentru o perioadă de 49 de ani. După nouă luni de la acel eveniment, Cazinoul este în aceeaşi stare jalnică, iar perspectivele pentru perioada imediat următoare sunt la fel de slabe pentru a vedea că se mişcă ceva în bine faţă de acest monument istoric.  "Imobilul poate fi reabilitat şi trebuie intervenit în regim de urgenţă, în caz contrar riscurile fiind enorme", spune administratoul firmei, Doina Berescu.

Administratorul SC Ecoland Production SRL Botoşani spune că orice intervenţie la clădire este blocată de faptul că terenul din jurul cazinoului aparţine statului român, iar până acum nu s-a găsit înţelegere pentru închirierea sau concesionarea acestuia. ,

Mai multe detalii despre problemele cu care se confruntă cazinoul, pe Monitorulsv.ro.


Cazinoul din Vatra Dornei a fost inaugurat pe 10 iulie 1899 şi a adus laolaltă constructori, autorităţi române şi imperiale austriece, turişti şi localnici. La acea vreme rivaliza cu cazinourile din Viena sau Paris, iar în sala de dans cu trei candelabre imense în care ardeau lumânări din ceară de albine se aduna întreaga lume bună, de la ofiţeri austrieci şi până la tineri români aflaţi la studii în Apusul Europei.

După Primul Război Mondial a început să-şi piardă din strălucire, iar sub comunişti a fost transformat în club muncitoresc şi centru al staţiunii balneare. Aici se ţineau şedinţe de partid sau întâlniri sindicale, dar şi campionate naţionale de şah.

După 1989, clădirea a fost administrată de Primăria Vatra Dornei, dar lipsa banilor a dus la accentuarea stării de degradare. Încercări timide de reabilitare s-au făcut la finele anilor 1990, dar mai apoi clădirea a intrat în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina şi a rămas abandonat ani în şir, doar norocul făcând să nu se dărâme.


sursa foto wikipedia

×
Subiecte în articol: cazino Vatra Dornei
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close