Antena 3 CNN Actualitate Moscheea de la București va fi construită. Surse prezidențiale: ”Oferă mai multe garanții de securitate”

Moscheea de la București va fi construită. Surse prezidențiale: ”Oferă mai multe garanții de securitate”

Moscheea de la București va fi construită. Surse prezidențiale: ”Oferă mai multe garanții de securitate”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
31 Mar 2016   •   11:58

Moscheea de la București va fi construită, ea oferă mai multe garanții de securitate, au declarat surse din Administrația Prezidențială, citate de Agerpres.

"Nu respingem ideea unei moschei la București pentru că oferă mai multe garanții de securitate. (...) Momentul este prost din cauza contextului privind imigranții și terorismul", au afirmat sursele citate.

Potrivit acestora, în 2004 fostul premier turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut omologului său român de la acea dată Adrian Năstase un teren pentru construirea unei moschei. Năstase a fost de acord, însă i-a cerut la schimb un teren pentru construirea unei biserici la Istanbul, menționează sursele citate. "Biserica Ortodoxă Română nu a primit foarte bine ideea unei biserici românești la Istanbul și a propus construirea unui lăcaș mai mic, de genul unei capele sau al unui centru de pelerinaj", au arătat sursele citate.

După acest moment, autoritățile turce și-au dat acordul pentru construirea unei biserici și au identificat șase terenuri necentrale în Istanbul pentru ridicarea ei, însă autoritățile române nu au ales locul.

Sursele citate reamintesc că, în 2011, fostul președinte Traian Băsescu s-a întâlnit cu Erdogan și și-a dat acordul cu privire la construirea moscheii la București, iar în 2015 fostul guvern, condus de Victor Ponta, a adoptat hotărârea prin care a fost alocat un teren în zona Romexpo pentru construirea moscheii. "Băsescu știa foarte bine ce înseamnă un angajament în numele statului", au afirmat sursele din Administrația Prezidențială.

Recent, pe 23 martie, în contextul vizitei pe care Klaus Iohannis a efectuat-o în Turcia, președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că ridicarea unei moschei la București ar fi "expresia cea mai frumoasă a dialogului și a solidarității dintre cele două țări".

"Vocile contra se pot auzi în orice țară. (...) În momentul de față, colegii noștri lucrează pentru a obține autorizațiile. Avem și un proiect definitivat, dar în momentul de față vrem să-l dezvoltăm", a spus Erdogan.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a confirmat că se lucrează la documentația pentru obținerea autorizațiilor necesare. "S-a ajuns în faza solicitării autorizației de construcție. Chestiunea e de competența primăriei", a spus Iohannis.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close