Antena 3 CNN Actualitate Câţi bani primeşte un român după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă

Câţi bani primeşte un român după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă

În comuna Perișani din județul Vâlcea, autostrada Pitești-Sibiu aduce drame pentru zeci de familii, ale căror locuințe și terenuri agricole sunt pe cale să fie absorbite de dezvoltarea infrastructurii. Suma primită de un român după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă.

Câţi bani primeşte un român după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Feb 2024   •   21:21

Proprietarii afectați se plâng că sumele oferite de stat drept despăgubire sunt derizorii și nu reflectă valoarea reală a bunurilor lor.

Procesul de expropiere a început, iar sumele calculate au fost bazate pe valorile minime stabilite de notari.

Acum, proprietarii expropriați se confruntă cu o provocare suplimentară: trebuie să demonstreze în instanță că bunurile lor au o valoare mai mare pe piața imobiliară reală decât estimările oferite.

În cele opt sate ale comunei Perișani, peste 20 de gospodării, terenuri și ferme sunt pe cale să dispară pentru a face loc autostrăzii. 

"Pe casă ne dă 42.500 de lei noi", spune Floarea Voinea, proprietar. 

Ioan Mohanu pierde o casă cu grajd, grădină și alte acareturi și trebuie să o ia de la capăt cu doar 24.000 de euro, scrie stirileprotv.ro. "La vârstă asta de 80 de ani de ce mă pot eu apuca? Gândiți-vă ca oameni, ce mai pot eu?", afirmă bătrânul.

În zonă, despăgubirile pentru teren nu depășesc un leu pe metrul pătrat

"Un leu și 15 bani pe metrul pătrat. Prețul zonei. O mlaștină, mai sus, s-a vândut cu trei euro metrul pătrat", spune Daniela Tinca.

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au explicat de ce s-a ajuns în această situație.

Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR: "Ani de zile, în România, dacă ai cumpărat cu 100 de euro metrul, l-ai declarat cu 10 euro metrul. Ăla este prețul pieței notariale".

Proprietarii trebuie să dovedească în instanță că valoarea de piață a bunurilor este alta

Oamenii sunt acum nevoiți să-și susțină cererile în instanță, prezentând dovezi că bunurile lor au o valoare semnificativ mai mare pe piața imobiliară reală decât estimările oferite de autorități.
 

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close