Antena 3 CNN Actualitate Reacţia MAE după ce Rusia a donat 100 de euro pentru Cumințenia pământului

Reacţia MAE după ce Rusia a donat 100 de euro pentru Cumințenia pământului

Reacţia MAE după ce Rusia a donat 100 de euro pentru Cumințenia pământului
27 Sep 2016   •   18:53

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat marţi după ce Ambasada Rusiei a anunţat că a donat 100 de euro pentru Cuminţenia Pământului, adăugând la acest anunţ un videoclip în limba română, în care se spune că armata română şi cea rusă au luptat împreună pentru independența României, iar în al doilea Război Mondial, "armata sovietică și armata română luptă împreună pentru independența Europei, industrializarea României", potrivit stiri.tvr.ro.

"Pare (...) mai puțin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federației Ruse, mesaj care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale", notează Ministerul Român de Externe.

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe pe această temă a fost postat pe site-ul instituţiei la scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu comentează acţiunile unei ambasade străine şi că acest lucru este de competenţa MAE.

"Apreciem contribuția Ambasadei Federației Ruse la recuperarea patrimoniului național românesc și o încurajăm să continue această abordare. Totodată, încurajăm susținerea campaniei de către orice actor public sau privat, în spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului român", se arată în comunicatul MAE.

"Pare însă mai puțin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federației Ruse, mesaj care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale", ţine să observe Ministerul Afacerilor Externe.

"Aceasta cu atât mai mult, cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunțe este Comisia comună de istorici româno-rusă al cărei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care țin de istorie, în vederea consolidării încrederii reciproce", se mai arată în comunicat.

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat luni că a donat suma de 100 de euro pentru cumpărarea Cuminţeniei Pământului, o campanie demarată de Guvernul României.

Videoclipul postat pe Facebook de Ambasada Rusiei:

×
Subiecte în articol: ambasada rusiei Klaus Iohannis
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close