Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 14 AUGUST. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 14 AUGUST. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 14 AUGUST. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi
Sursa foto: Foto: doxologia.ro
14 Aug 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 14 AUGUST. Sfantul Proroc Miheia a facut parte din tribul lui Iuda. Este cunoscut si sub numele de "Moresitul”, de la numele satului in care s-a nascut - Moreset. A prorocit 84 de ani, cu 660 inainte de intruparea Domnului. Sfantul Miheia a fost contemporan cu prorocii Isaia, Amos si Osea. Numele Miheia se talcuieste - cel care este de la Dumnezeu. Si-a desfasurat activitatea in timpul domniei a trei regi, dupa cum aflam din inceputul cartii sale prorocesti: "cuvantul Domnului care a fost catre Miheia din Moreset in vremea domniei lui Iotam, Ahaz si Iezechia, regii lui Iuda, cand a avut vedenie pentru Samaria si Ierusalim" (Miheia 1:1).

CALENDAR ORTODOX 14 AUGUST. Miheia l-a mustrat aspru pe Ahav, imparatul Samariei, pentru viata sa pacatoasa, motiv pentru care este nevoit sa se retraga in munti pentru a nu fi ucis. Este cel care a prezis si distrugerea Samariei si a Ierusalimului. Insa, cea mai importanta este aceea despre Betleem, ca loc al nasterii Domnului (Miheia V, 1).

CALENDAR ORTODOX 14 AUGUST. Dupa moartea lui Ahav, Miheia a fost ucis de fiul acestuia. A fost inmormantat in satul sau, Moreset. In timpul domniei imparatului Teodosie cel Mare, Episcopul Zevin al Eleftheroposului a avut o vedenie mistica in urma careia s-au descoperit moastele Prorocului Miheia, impreuna cu cele ale Prorocului Avacum.

CALENDAR ORTODOX 14 AUGUST. "Cu stralucirile dumnezeiestii insuflari celei de Sus fiind luminat, cele viitoare le-ai vestit, vazandu-le ca si cum ar fi fost acum, vrednicule de minune" (Mineiul pe August, Utrenie, canon, peasna a 4-a, irmos, p. 168).

CALENDAR ORTODOX 14 AUGUST. Tot astazi, serbam Inaintepraznuirea Adormirii Maicii Domnului si facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Marcel, episcopul Apamiei;

- Aducerii cinstitei Cruci in palatul imperial din Constantinopol;

- Sfantului Mucenic Ursichie;

- Sfantului Mucenic Simeon Trapezunteanul.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close