Antena 3 CNN Actualitate Religie Când începe preotul să meargă cu botezul pentru sfinţirea casei. Cu ce trebuie să-l întâmpini ca să-ţi meargă bine tot anul

Când începe preotul să meargă cu botezul pentru sfinţirea casei. Cu ce trebuie să-l întâmpini ca să-ţi meargă bine tot anul

Enoriaşii trebuie să acorde o atenţie deosebită momentului în care preotul vine cu botezul în ajunul Bobotezei.

Când începe preotul să meargă cu botezul pentru sfinţirea casei. Cu ce trebuie să-l întâmpini ca să-ţi meargă bine tot anul
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    03 Ian 2024   •   19:00

Apa sfinţită de Bobotează sau agheasma mare are puterea curăţitoare şi sfinţitoare a harului dumnezeiesc şi aduce binecuvântarea lui Dumnezeu peste casa enoriaşului.

Cuvântul „agheasmă“(gr. aghios -sfinţire) înseamnă sfinţire şi denumeşte atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

Când vine preotul cu botezul, acesta stropeşte cu agheasmă toţi membrii familiei, casa, gospodăria, dar şi animalele din curte.

Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, de praznicul Bobotezei, pe 5 ianuarie, preoţii merg în casele creştinilor pentru a le sfinţi prin stropirea cu agheasma mare.

Când vine preotul cu botezul. Cum trebuie primit în casă preotul ca să-ţi meargă bine tot anul

În ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, preotul merge în casele oamenilor pentru a le sfinți cu agheasma săvârșită la Sfânta Liturghie.

Este bine ca în această zi credincioşii să ţină post negru. Cei care nu pot ţine întreaga zi post negru, pot ţine până la asfinţitul soarelui.

Potrivit unei tradiţii populare, creștinii țin post negru până la sosirea preotului pentru a bea apă sfințită, astfel încât aceştia să fie păziţi de rele, dar şi pentru ca anul să fie unul îmbelşugat.

Totodată, când vine preotul cu botezul, enoriaşii să aibă pe masă o lumânare aprinsă, dar şi un vas curat din sticlă în care acesta va pune agheasma mare.

Mai mult decât atât, un obicei străvechi este ca preotul să fie aşteptat de către enoriaşi cu pâine proaspătă şi sare, pentru a le merge bine tot anul.

×
Subiecte în articol: botez preot Boboteaza
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close