Antena 3 CNN Actualitate Viktor Orban: "Începutul unei frumoase prietenii!" | Şeful guvernului ungar s-a întâlnit la Bucureşti cu premierul Marcel Ciolacu

Viktor Orban: "Începutul unei frumoase prietenii!" | Şeful guvernului ungar s-a întâlnit la Bucureşti cu premierul Marcel Ciolacu

Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut o întâlnire informală cu premierul Ungariei, Viktor Orban, în cadrul vizitei private pe care acesta o efectuează în țara noastră.

Viktor Orban: "Începutul unei frumoase prietenii!" | Şeful guvernului ungar s-a întâlnit la Bucureşti cu premierul Marcel Ciolacu
Sursa foto: Facebook / Viktor Orban
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iul 2023   •   14:15

Informația este publicată, miercuri, pe site-ul guvernului român.

"Marcel Ciolacu a subliniat că, în ansamblul relațiilor româno-ungare, partea română își dorește să mențină o abordare deschisă, pozitivă, constructivă și concentrată pe proiecte concrete în beneficiul cetățenilor din cele două state.

Premierul Ciolacu a salutat susținerea manifestată de guvernul maghiar pentru eforturile României de aderare la spațiul Schengen și a exprimat speranța că Ungaria va continua să fie un aliat al țării noastre în această privință.

Guvernul României: "Cei doi premieri au discutat inițierea unui proiect comun de infrastructură"

Cei doi premieri au discutat despre inițierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele țări. De asemenea, premierul roman a subliniat necesitatea intensificării investițiilor companiilor românești în Ungaria.

În perspectiva preluării Președinției Consiliului UE de către Ungaria în primul semestru al anului viitor, a avut loc și un schimb de opinii pe tema priorităților la nivel european.

În cadrul întâlnirii, premierul Ciolacu a evidențiat și importanța transmiterii de mesaje de susținere a solidarității și unității la nivelul Uniunii Europene, a sprijinului UE și NATO pentru Ucraina în contextul agresiunii militare a Rusiei ", se mai spune în informarea de pe site-ul guvernului român.

Viktor Orban: "Începutul unei frumoase prietenii"

Premierul ungar a semnalat discuția de la București cu omologul român Marcel Ciolacu printr-o postare scurtă, însoțită de o fotografie, pe pagina sa de Facebook.

"Întâlnire cu premierul român Ion-Marcel Ciolacu", a scris Orban, limba maghiară, după care a adăugat, în limba engleză: "Acesta este începutul unei frumoase prietenii".

Találkozó Ion-Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel. This is the beginning of a beautiful friendship. ?

Publicată de Orbán Viktor pe Miercuri, 19 iulie 2023

Gabriel Zetea (PSD): "E bine că există dialog instituțional, la nivel de premier"

"Eu zic că este o parte pozitivă, având în vedere că până acum, dl. prim-ministru Viktor Orban participa la aceste celebre școli de vară, în care nu se vorbeau neapărat lucruri extrem de prietenoase la adresa României.

E foarte bine că în acest moment există un dialog instituțional, la nivel de premier. Și sunt convins că Marcel Ciolacu i-a transmis primului ministru ungar și cerințele părții românești, adică respectarea, până la urmă, a României ca și vecin, ca și partener, ca și membru al Uniunii Europene, și (că) ar trebui să avem mai multe obiective comune din acest punct de vedere.

Sunt convins că Marcel Ciolacu, în ceea ce i-a transmis domnului Victor Orban, a fost suficient de ferm pentru ca acesta să înțeleagă și, dacă printr-o astfel de discuție se pot evita lucruri (cum sunt cele) care s-au întâmplat anul trecut, este foarte bine", a spus la Antena 3 CNN reprezentantul PSD, Gabriel Zetea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Adrian Cozma (PNL): "Azi nu mai sunt în guvern reprezentanții UDMR și asta este bine"

"Până la urmă este normal ca doi premieri să se întâlnească, mai ales că suntem țări vecine și cred că asta este normalitatea. Dacă domnul Ciolacu, în acest în această discuție, i-a spus domnului Orban să respecte mai mult România și să fie mai atent un pic la mesajele pe care le de în România, chiar dacă se adresează unui electorat, evident că este bine.

E bine dacă domnul Orban a înțeles acest lucru și vreau să cred că domnul Ciolacu asta i-a transmis și probabil asta a fost discuția: să nu mai genereze atâta emoție și atâta frustrare în partea aceasta a țării și mai ales în Transilvania, pentru că mesajele de anul trecut nu au fost corecte.

Nu mi s-a părut corect atunci că, la acea vreme, Viktor Orban era flancat de vicepremierul Kelemen și de alți miniștri care făceau parte din Guvern. Ei bine, astăzi nu mai sunt în guvern acele personaje și acest lucru probabil este bine.

Întâlnirea aceasta, vedem, vine după ce (UDMR) a ieșit de la guvernare. Poate și domnul Orban a înțeles cât rău le-a făcut celor din UDMR prin acele declarații", a spus, la rândul său, reprezentantul PNL, Adrian Cozma.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close