Antena 3 CNN Economic Auto Proiect de lege: Autoturismele înmatriculate în Bulgaria vor putea circula numai 90 de zile pe an în România

Proiect de lege: Autoturismele înmatriculate în Bulgaria vor putea circula numai 90 de zile pe an în România

Proiect de lege: Autoturismele înmatriculate în Bulgaria vor putea circula numai 90 de zile pe an în România
Sursa foto: Foto: olavsplates.com
13 Iul 2011   •   21:16

Lovitură grea pentru cei care-şi înmatriculează maşinile în Bulgaria, încercând să scape de taxa auto de la noi. Ar putea să circule în România doar 90 de zile într-un an. Deocamdată ideea este la stadiul de proiect, dar s-ar putea transforma cât de curând în lege.

Marc Vornicu are o firmă în Bulgaria şi înmatriculează maşini pentru cetăţeni români. Încheie un contract de comodat cu clientul care-i permite acestuia să circule cu maşina pe teritoriul României. Taxele din Bulgaria sunt mult mai mici, iar Marc a pornit afacerea tocmai ca să plătească mai puţin pentru propria maşină. 

În România, taxa pentru o maşină este 2.500 de euro. Iar în Bulgaria se plăteşte până în 300 de euro. Şi impozitul e mai mic acolo. 70 de euro în timp ce în România este de 7-8 ori mai mare. Afacerea lui Marc merge bine  - înmatriculează aproximativ patru maşini pe lună.

Înmatricularea unui Ford Escort, din 1997 costă la noi peste 2.300 de euro. În Bulgaria, costurile variază între 400 şi 600 de euro.

Aşa se face că şoselele din România sunt pline cu maşini cu numere de Bulgaria. Câteva mii, spun autorităţile. 

Proiectul a fost formulat astfel încât să nu îngrădească dreptul la libera circulaţie. Şi dacă se va transforma în lege, ar putea reglementa crearea unei evidenţe a autoturismelor înmatriculate în alte ţări şi care circulă în România.




   

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close