Antena 3 CNN Economic Asiguraţi degeaba. ASF: Milioane de români asiguraţi la Astra riscă să nu fie despăgubiţi în cazul unei catastrofe

Asiguraţi degeaba. ASF: Milioane de români asiguraţi la Astra riscă să nu fie despăgubiţi în cazul unei catastrofe

Asiguraţi degeaba. ASF: Milioane de români asiguraţi la Astra riscă să nu fie despăgubiţi în cazul unei catastrofe
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    19 Feb 2014   •   08:59

Peste 2.000.000 de români care şi-au asigurat locuinţele la compania Astra ar putea să nu primească despăgubiri în cazul unei catastrofe naturale, pentru că cea mai mare companie de asigurări din ţară este în imposibilitatea de a onora toate poliţele, spun reprezentanţii ASF


În urma controalelor, s-a descoperit că firma de asigurări a fost prost manageriată şi a înregistrat pierderi uriaşe. 

În plus, o parte importantă din banii companiei Astra au ajuns în conturile ziarului România liberă, care face parte din acelaşi grup de firme.
 
Astra are peste două milioane de contracte de asigurare pentru locuinţe şi alte 800.000 de poliţe RCA pentru maşini.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că în cazul unor catastrofe naturale de proporţii, cum ar fi cutremure sau inundaţii la scară largă, Astra va intra în incapacitate de plată, din cauza situaţiei financiare grave în care se află.
 
După neregulile descoperite în urma controalelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit la Astra procedura de redresare financiară, a demis conducerea şi a numit un administrator special.

ASF suspectează Astra că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar. Controlul ASF a descoperit şi că mare parte din banii Astra s-au pierdut prin împrumuturi în cadrul grupului. 
 
După ce ASF a deschis procedura de redresare financiară şi a suspendat conducerea de la Astra, Dan Adamescu, acţionarul majoritar al societăţii, a declarat că va ataca măsurile în justiţie.
 
"Astra are 4,6 milioane de clienţi. Să ieşi cu cinismul pe care l-au arătat Ruşanu şi Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, (...) este incredibil." (...) În urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru naţional. Nici Ruşanu, nici Moldoveanu, nici ASF nu ştiu dimensiunile acestui dezastru. Nimeni nu ştie cum vor reacţiona partenerii nostri. Ei ştiu că totul este o potlogărie", a spus Dan Adamescu, potrivit Mediafax.
 
Astra Asigurări este cel mai mare asigurător de pe piaţa românescă, iar falimentul ar pune în pericol inclusiv societăţi de stat. Printre companiile asigurate de Astra sunt Aeroportul Henri Coandă, flota TAROM, aeroporturile din Timişoara şi Constanţa, Autoritatea Aeronautică Română şi flota Poştei Române. Astra Asigurări este patronată de un grup de investiţii care este controlat indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.
 

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close