Antena 3 CNN Politică Băsescu: Analizele arată că Zona Euro riscă să reintre în recesiune în a doua parte a lui 2012

Băsescu: Analizele arată că Zona Euro riscă să reintre în recesiune în a doua parte a lui 2012

Băsescu: Analizele arată că Zona Euro riscă să reintre în recesiune în a doua parte a lui 2012
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    25 Ian 2012   •   21:50

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că, potrivit analizelor, Zona Euro riscă să intre din nou în recesiune în cea de a doua parte a anului 2012 şi că pentru ieşirea din criză este nevoie de solidaritate în ţară.

"Din acest motiv, este esenţial ca România să fie pregătită, pentru că atunci nu vom putea miza pe sprijinul prietenilor noştri europeni. Cu o Zonă Euro intrată în recesiune, România va trebui să facă faţă cu resursele ei oricărei crize şi oricât de adâncă ar fi această criză. Deci, de aceea, îndemnul meu pentru oamenii politici este prudenţă, îndemnul meu pentru români este solidaritate, pentru că nimeni nu poate scăpa de criză individual", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că, din criză "ori ieşim toţi, dar numai odată cu ţara".

"Nu există loc în ţara asta în care să fugim de criză. Ori scoatem ţara din criză şi am ieşit noi toţi, ori dacă nu? Salvări individuale din criza economică în care se află Europa şi lumea nu există. De aceea spun - avem un orizont, ştim ce avem de făcut, avem resursele necesare, să trecem cu pagube minime prin această criză. Suntem mult mai bine pregătiţi decât în 2009, dar trebuie să fim responsabili", a adăugat şeful statului.

El a mai spus că România trebuie să accelereze ceea ce a început în ultimii ani.

"Ne-am deschis relaţii şi am semnat un parteneriat strategic cu Turcia, trebuie să privim şi către Polonia şi către statele baltice, pentru că, vreau să ştiţi, dacă se va confirma intrarea în recesiune a Zonei euro, zona care va ieşi prima din criza economică va fi zona non-euro. Priorităţile pentru statele din Zona euro vor rămâne în următorii ani plata datoriilor. Datoriile  noastre, ale Poloniei, ale balticilor... Turcia, o altă piaţă, statele din zona caspică sunt zone către care trebuie să privim cu atenţie, să dezvoltăm relaţii comerciale care au fost dezvoltate bine în 2011, dar ne trebuie mult mai mult, fără să uităm India, tradiţionalii noştri prieteni din China sau din Africa şi zona Golfului", a menţionat preşedintele Băsescu.

Citeşte şi Traian Băsescu, în "intervenţia cu românii": Preşedinţii nu demisionează în criză

Băsescu: Dacă aş fi condus eu PDL, ar fi fost condus mult mai bine

Oamenii îi cer demisia în stradă, Băsescu vorbeşte despre susţinerea sa pe Facebook.

×
Subiecte în articol: zona euro recesiune România
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close