Antena 3 CNN Economic Auto România ar putea rămâne fără banii europeni pentru autostrăzi. Care este cauza

România ar putea rămâne fără banii europeni pentru autostrăzi. Care este cauza

România ar putea rămâne fără banii europeni pentru autostrăzi. Care este cauza
Sursa foto: Foto: VideoNews
17 Iun 2012   •   23:18

Riscăm să rămânem fără finanţare europeană pentru autostrăzi. Totul pentru că doi dintre constructorii care lucrează pe primul tronson din Coridorul IV Pan European se ceartă pe bani. Unul dintre ei chiar a abandonat şantierul de pe Arad-Nădlac. Europenii au venit deja în inspecţie şi ar putea decide tăierea fondurilor.

Utilajele zac abandonate pe câmp de luni de zile. Locul pe care ar fi trebuit să se contureze deja o autostradă este o mare de noroi. Nici pomeneală de materiale pentru terasament sau asfalt.

Toţi cei 22 de kilometri din primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad înseamnă 4.6% din totalul lucrărilor. De la începutul anului, unul dintre constructori a renunţat să mai lucreze pentru că, spune el, nu şi-a primit banii. Este vorba pe firma portugheză MonteAdriano.

Tot avansul de la Compania de Autostrăzi a fost încasat de firma românească Romstrade condusă de Nelu Iordache, partenerul alături de care portughezii au câştigat licitaţia de la stat şi care, potrivit contractului semnat între cei doi, era delegat să încaseze banii şi apoi să-i împartă.

Constructorul aşteaptă acum decizia oficialilor.

Conducerea Companiei de Autostrăzi şi Drumuri susţine, însă, că nu se poate implica în conflictul dintre cele două părţi. Tot ce a putut face a fost să penalizeze contructorul pentru că nu a respectat termenele de execuţie a lucrării.

Din iunie 2011 şi până în prezent, Romstrade a încasat de la CNADNR peste 20 milioane de euro pentru lucrările din primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad.

Valoarea totală se ridică 116 milioane de euro, iar termenul de finalizare este 2013. Reprezentanţii Romstrade nu au vrut să comenteze acest subiect. În cele din urmă, oficialii europeni vor decide dacă banii comunitari sunt cheltuiţi corespunzător. Dacă se găsesc neregului, România riscă întreruperea programului sectorial în valoare de 4,6 miliarde de euro.


×
Subiecte în articol: autostrazi CNADNR fonduri europene
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close