Antena 3 CNN Economic Casă construită legal, dar fără autorizaţie. Un arhitect şi un antreprenor explică ce trebuie să ştie românii

Casă construită legal, dar fără autorizaţie. Un arhitect şi un antreprenor explică ce trebuie să ştie românii

Un proiect de lege inițiat de Guvern și ajuns în Senat, unde se află în dezbateri, își propune să aducă o serie de modificări majore în domeniul construcțiilor. Una dintre marile noutăți vizează construirea fără autorizație a caselor la sate.

Casă construită legal, dar fără autorizaţie. Un arhitect şi un antreprenor explică ce trebuie să ştie românii
Sursa foto: Pexels
de Georgiana Adam    |    17 Mai 2023   •   02:00

Potrivit proiectului de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor (CATUC) proprietarii terenurilor aflate în mediul rural pot construi case până la 150 de metri pătrați fără autorizație, doar pe baza unei notificări a primăriei.

Antreprenorul Cosmin Răileanu a atras atenția, într-o postare de pe grupul dedicat antreprenorilor din România, că după lansarea proiectului au apărut o serie de informații false, potrivit cărora în mediul rural poate fi construită orice fel de casă până în 150 mp fără autorizație.

"Codul prevede doar posibilitatea de a se realiza, în baza unei notificări adresate primăriei, o singură casă unifamilială parter de maxim 150 mp, dar realizarea ei este condiționată de respectarea unor proiecte-tip puse la dispoziție de către Guvern sau Consiliul Județean", a avertizat antreprenorul.

Cosmin Răileanu a mai semnalat că "nu orice casă de 150 mp se va putea realiza în baza notificării - fără autorizație - ci doar cele care se fac cu respectarea unor proiecte puse la dispoziție de autoritățile publice", a mai punctat Răileanu.

Ce spun arhitecţii despre case construite legal fără autorizaţie

Răzvan Negrișanu, arhitect și consilier local (USR) în Consiliul Local Timișoara, a explicat că documentul care vizează reglementarea construcțiilor "este cel mai amplu proces de reformare a legislației în construcții din ultimii 30 de ani".

"E un pas important și necesar, deoarece până la CATUC, în actele normative existente se găseau multe viduri legislative, inadvertențe sau chiar suprapunere", a mai explicat Răzvan Negrișanu.

"Spre exemplu, în Cod există și unele vulnerabilități, în special în cazul construcțiilor mici sau cele din mediul rural. 

Astfel, se vor putea construi fără autorizație, doar cu o notificare prealabilă case de până la 150 mp în mediul rural, respectiv garaje, terase acoperite și chioșcuri până la 20 mp în mediul urban. 

Aceste construcții se pot face, atenție!, cu respectarea reglementării urbanistice în vigoare. În cazul caselor trebuie să existe un proiect întocmit de un colectiv de specialiști sau un proiect de catalog", a mai explicat arhitectul.

Ce se întâmplă dacă nu există proiecte-tip

Întrebat ce se întâmplă dacă legea care permite construirea unei case de până în 150 mp în mediul rural intră în vigoare, iar primăria nu are capacitatea de a întocmi niște proiecte-tip sau proiecte de catalog, arhitectul timișorean spune că proprietarul trebuie să apeleze la o firmă de proiectare autorizată, cu diferența că noua construcție nu va mai intra pe circuitul de autorizare din primărie.

"La modul general e posibil să existe regiuni întregi unde arhitectura locală să aibă caracteristici comune și să fie suficient un singur set de case valabil pentru mai multe localități. 

La modul particular, în România există destul de multe enclave arhitecturale, ceea ce înseamnă că în unele cazuri va fi nevoie de un catalog de case, chiar și pentru un mic sătuc", spune arhitectul, potrivit căruia, "acest lucru este nerezonabil momentan", potrivit adevarul.ro.

Proiectul privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor este în Comisia de Administrație Publică a Senatului pentru dezbateri. Forma finală a legii va fi aprobată de Camera Deputaților, care este cameră decizională.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close