Antena 3 CNN Economic Chinezii care construiesc lotul 3 din Autostrada Bucureștiului A0 dau semne că ar începe înainte de termen lucrările 

Chinezii care construiesc lotul 3 din Autostrada Bucureștiului A0 dau semne că ar începe înainte de termen lucrările 

Firma chineză care va construi lotul 3 din Autostrada Bucureștiului dă semne că ar putea să înceapă, înainte de termen, lucrările pe tronsonul de doi kilometri al A0.

Chinezii care construiesc lotul 3 din Autostrada Bucureștiului A0 dau semne că ar începe înainte de termen lucrările 
Sursa foto: Facebook - Irinel Scriosteanu
de Georgiana Adam    |    16 Ian 2024   •   11:00

Constructorul lotului 3 al Autostrăzii A0 Nord, compania China Civil Engineering Construction (CCECC), a transmis CNAIR o factură de 8,7 milioane lei, aferentă serviciilor de proiectare pentru lotul de 8,5 kilometri dintre Pantelimon-DN 3 și Afumați-DN 2, potrivit datelor financiare consultate de economedia.ro.

Contractul pentru lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord a fost semnat cu firma CCECC în martie 2023, iar ordinul pentru începerea proiectării a fost dat începând cu data de 22 mai 2023, durata de realizarea a proiectului tehnic fiind de 12 luni, cu 18 luni pentru execuție. 

Atribuirea a fost posibilă pentru că procedura de achiziție și depunerea ofertelor s-au făcut anterior Ordonanței de Urgență (din 2021) care interzice firmelor din China să participe la licitațiile publice ale statului român.

Chiar dacă factura de 8,7 milioane lei reprezintă doar un foarte mic procent  din valoarea totală a contractului (400 milioane lei) poate fi un prim semnal că antreprenorul din China este de acord să înceapă înainte de termen lucrările pe tronsonul de doi kilometri până în DN 2 care să "salveze" cei nouă kilometri de autostradă-muzeu de pe lotul terminat de UMB în noiembrie 2023.

În toamna anului trecut, înainte de inaugurarea lotului UMB, șeful CNAIR, Cristian Pistol dădea asigurări că firma din China va intra în șantier în avans față de contract.

"Lotul 2 nu va putea fi utilizat integral. Pe de altă parte el va putea asigura legătura între Drumul Național 1 și Autostrada A3 (București – Ploiești). 

Mai lipsesc aproximativ doi kilometri până la DN 2. Am luat legătura cu firma din China pentru a-i ruga să urgenteze proiectarea și execuția lucrărilor pentru a asigura continuitatea lotului până în DN 2 pentru a asigura legătura DN 1 – A3 și DN 2 prin inel de autostradă. 

Cel mai probabil, în 2024 va fi gata și legătura cu DN 2. Loturile 3 și 4 sunt în proiectare, pe lotul 3 vor asigura cu prioritate descărcarea. 

Pentru lotul 4 îmi doresc ca procedurile de mediu să se finalizeze odată pentru a începe execuția efectivă", a explicat Pistol.

"Antreprenorul va realiza mai multe lucrări de artă complexe, incluzând şapte pasaje pe și peste autostradă, două dintre acestea având lungimi de 318,30 m, respectiv 466,50 m precum și nodul rutier cu DN 2", a transmis CNAIR la semnarea contractului.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close